Holčička se vynořuje z trosek Gazy. Zaslouží si něco lepšího

6. 11. 2023

čas čtení 4 minuty
Moderátor Channel 4 News z Jeruzaléma, 5. 11. 2023, 19 hodin: V uplynulé hodině byly na severu Gazy zaznamenány další rozsáhlé exploze a objevily se zprávy, že komunikace a internet byly opět přerušeny. 

Izraelská armáda v neděli uvedla, že zasáhla již více než dva a půl tisíce teroristických cílů. Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Gaze zabito již více než 9400 lidí.

Od svých hrůzných videí z černé soboty byl Hamás až dosud v podstatě neviditelný.



S laskavým svolením vojenského křídla Hamásu máme k dispozici tyto snímky z bojů dům od domu ve městě Gaza. Zde se blíží izraelské obrněné vozidlo zasažené raketou odpálenou z ramene. Nevíme, co se stalo s posádkou uvnitř, a ani nám to nebylo sděleno. Pokud existují hrůzné záběry, Hamás je nezveřejnil, na rozdíl od hrůzy, kterou zaznamenal 7. října, kdy se zaměřil na bezbranné civilisty v Izraeli.


Poselství je však jasné. "Bojujeme proti Izraelcům na našem území." Nezdá se, že by měli náladu na příměří. A ani ti druzí  nemají zájem. Izraelské pozemní jednotky postupující hluboko do Gazy s vynikající výzbrojí, záběry máme s laskavým svolením mediální divize IDF. Bojují  možná ve stejných ulicích, možná ve stejný den, ve městě proměněném v trosky, útočí na Hamás, tvrdí, že zaměřily nejméně 2000 pozic Hamásu s odpovídajícími ztrátami, ale tyto informace nelze nezávisle ověřit.

Tichá koláž z kokpitu leteckých úderů, které probíhají nepřetržitě po celý měsíc. Poskytly Izraeli vojenskou převahu, ale za cenu obrovských ztrát na životech civilistů.


Právě proto si mnozí přejí, aby Izrael zastavil nebo pozastavil svou válku. Údery se stávají nepřehlednými. Jsou jaksi odpojeny od jejich dopadu. Dokud nenatočíte následky. A  lidské následky  jsou nám přiblíženy díky novinářským dronům v Gaze. Tohle byl dnes ráno uprchlický tábor Mugazi.


Panorama zkázy ze vzduchu se brzy stane konkrétním obrazem tragédie na zemi. A ten nesnesitelný šum neštěstí se vrací.

Podle ministerstva zdravotnictví v Gaze je nejméně 40 mrtvých.

Izrael toto číslo nepopírá, ale tvrdí, že přítomnost jednotek Hamásu z tábora činí legitimní cíl.

Jaká je cena vítězství? To je otázka, která tuto válku pronásleduje. Snad v každé válce, a i zde mají obě strany odpovědi, které jsou pro tu druhou nepřijatelné.


V tomto politickém morálním bludišti se pohybuje hlavní americký diplomat Anthony Blinken, který pendluje po Blízkém východě. 

V neděli  ráno nečekaně navštívil Ramalláh, aby poprvé v této válce hovořil se stárnoucím prezidentem Palestinské samosprávy; proslýchá se, že chce, aby mu po skončení války pomohl řídit Gazu.

Kdyby se však dnes na Západním břehu konaly volby, je pravděpodobné, že by zvítězil Hamás. 

Není divu, že neuspořádali tiskovou konferenci. Lidé, kteří jsou zde u moci, nemají mandát k vládnutí. Lidé v ulicích mají mandát vzteku a nikdo netuší, co by vlastně mohlo fungovat, až přestane krveprolití.

Ještě trapnější pro hlavního amerického diplomata byl tento uvítací výbor v turecké Adaně na závěrečném úseku jeho mise. USA se snaží, ale selhávají v roli čestného zprostředkovatele v hořkém kmenovém konfliktu, který se odehrává na světové scéně a vyžaduje, aby všichni a všude byli na jedné nebo na druhé straně.


Mezitím se holčička  vynořuje z trosek Gazy. Zaslouží si něco lepšího.

-2
Vytisknout
2866

Diskuse

Obsah vydání | 9. 11. 2023