Němci chtějí vyšší výdaje na obranu

14. 2. 2024

čas čtení 1 minuta
Většina si však myslí, že Berlín neudělal dost pro to, aby dostal armádu do formy, upozorňuje Joshua Posaner.

Jasná většina Němců se domnívá, že druhé funkční období Donalda Trumpa jako amerického prezidenta by znamenalo velké změny ve způsobu, jakým Amerika podporuje Evropu – a podpořila by vyšší výdaje na národní obranu.

Podle průzkumu poradenské společnosti PwC 59 % respondentů očekává, že USA během druhého Trumpova prezidentství výrazně sníží svou pomoc Ukrajině, přičemž 68 % podporuje vyšší výdaje na obranu doma.

Po letech snižování výdajů na obranu po skončení studené války Německo zvyšuje výdaje zvyšováním obranného rozpočtu a také vytvářením fondu na znovuvyzbrojení ve výši 100 miliard eur – ale stále má před sebou velmi dlouhou cestu, aby dosáhlo cíle přeměnit Bundeswehr na bojovou sílu schopnou války.

Dvě třetiny se však domnívají, že závazky k rozšíření armády v rámci modernizačního úsilí Zeitenwende, které oznámil kancléř Olaf Scholz po ruské invazi na Ukrajinu, nebyly splněny.

Celkem 57 % dotázaných podpořilo vládní plán investovat 2 a více procent HDP do obrany, aby splnili cíl stanovený NATO, ale byli rozděleni v názoru, zda zrušit dluhová pravidla země a utrácet štědřeji.

58 % se vyjádřilo pozitivně k vybudování východního křídla NATO – včetně vyslání německé brigády do Litvy.

"Zdá se, že obyvatelstvo bere zhoršující se bezpečnostní situaci velmi vážně," řekl Wolfgang Zink, partner PwC Německo.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
1900

Diskuse

Obsah vydání | 16. 2. 2024