Pákistánská armáda varovala USA před dalšími nájezdy

6. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistánská armáda ve čtvrtek prolomila dosavadní mlčení ohledně zabití Usámy bin Ládina. Uznala vlastní "nedostatky" v úsilí o nalezení lídra al-Kájdy, ale současně pohrozila, že přehodnotí spolupráci s Washingtonem, pokud by ještě někdy došlo k podobnému narušení pákistánské suverenity.

Takto tvrdé prohlášení je výrazem hněvu panujícího uvnitř armády a reakcí na výraznou nepopularitu Spojených států v pákistánské společnosti.

Zatímco na mezinárodní úrovni panují především obavy z toho, že část armády ve skutečnosti pomáhala bin Ládina skrývat, většina Pákistánců je znepokojena zejména tím, že nezvaní američtí vojáci pronikli do jejich země, provedli výsadek a zaútočili na dům - a že armáda o tom nevěděla a nedokázala útok zastavit. Přitom k tomu došlo v posádkovém městě nedaleko vojenské akademie a v těsném sousedství hlavního města.

Vztahy mezi oběma zeměmi byly napjaté už před zabitím bin Ládina, a to kvůli obavám Američanů, že se Islámabádu nedaří zlikvidovat elementy afghánského Talibánu skrývající se na jeho půdě. A Pákistán byl rozhněván stupňujícími se útoky amerických bezpilotních letounů a kauzou Raymonda Davise, kontraktora CIA, který v lednu zabil dva Pákistánce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9926

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011