Bílý dům přiznal, že vylíčení toho, jak bin Ládin zemřel, bylo chybné

4. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Tvrzení, že šéf al-Kájdy zemřel když střílel z automatické zbraně na americká komanda bylo staženo a mluvčí amerického prezidenta přiznal, že byl bin Ládin neozbrojen. Dramatické líčení, že se bin Ládin údajně schovával za svou manželkou a používal jí jako "lidského štítu" a nutil ji, aby obětovala svůj život, bylo také falešné. Manželka je dosud naživu a spolu s několika bin Ládinovými dětmi byla zatčena.

Tiskový tajemník Baracka Obamy Jay Carney přiznal, že předchozí verze událostí - která pocházela především od hlavního amerického poradce pro terorismus Johna Brennana - byla vydána "ve velkém spěchu".

Stažení původní verze událostí vedlo k tomu, že mnozí obviňují Spojené státy z kamufláže celé věci a požadují zveřejnění videozáznamu razie v Abbottabádu a zveřejnění fotografií mrtvého bin Ládina.

Avšak Bilý dům tvrdí, že fotografie mrtvého bin Ládina jsou příliš "děsivé" na to, aby mohly být zveřejněny.

Carney přečetl novou verzi událostí během razie, podle níž Američani nalezli bin Ládina v horním patře třípatrové budovy a když vstoupil tým amerických komand, "Jeho manželka běžela proti americkému útočníku a byla postřelena do nohy, ale nebyla usmrcena. Pak byl bin Ládin střelbou usmrcen. Nebyl ozbrojen."

Navi Pllay, komisař OSN pro lidská práva, apeloval na Bílý dům, aby byla zveřejněna "přesná fakta ohledně jeho usmrcení", aby bylo zajištěno, že Spojené státy dodržely mezinárodní právo.

Taliban vydal prohlášení, podle něhož Spojené státy "nemají přesvědčivé důkazy o tom," že je bin Ládin mrtvý.

Ron Paul, kongresman a americký Republikánský kandidát, poukázal na to, že "zmatek" v Bílém domě vyvolává pochybnosti. "Ptám se proč naše vláda pořád vyvolává konspirační teorie? Proč nezveřejní ty fotografie?"

V Islamabádu uvedly pákistánské úřady, že spolupracovaly s USA a že budovu, v níž žil bin Ládin, měly pod dohledem od roku 2009. To protiřečí tvrzení Baracka Obamy, že operace CIA nalézt bin Ládina trvala čtyři roky. Pákistánské úřady také uvedly, že pákistánští vojáci provedli do budovy razii r. 2003 - podle Američanů dva roky předtím, než byla vůbec postavena - a hledali tam jiného operativce al-Kájdy.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11245

Diskuse

Obsah vydání | 6. 5. 2011