Generická preskripce je hloupost

24. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Souhlasím s Petrem Wagnerem, že generická preskripce je hloupost. Souhlasím ale také s komentářem profesorů Chonga a Sullivana z Johns Hopkins School of Medicine, kteří v časopise Nature (9. srpen 2007) tvrdí, že je příliš nákladné a pomalé vynalézat nové léky a uvádět je na trh. Kouzelná je tato věta ze zmíněného komentáře:

"And despite a doubling in research spending by the US National Institutes of Health (NIH) to $27 billion in 2003, the number of new drugs approved by the US Food and Drug Administration (FDA) each year remains constant at 20--30 compounds. At this rate it will take more than 300 years for the number of drugs in the world to double."

"A navzdory zdvojnásobení výdajů Americkými národními ústavy zdraví (BC: největší grantová agentura v biomedicíně na světě, hlavní lídr medicínského výzkumu a inovací), které dosáhly 27 miliard amerických dolarů v roce 2003, počet nových léků povolených Americkým potravinovým a lékovým úřadem (instituce, která povoluje, nebo zamítá, nové léky ke klinickému použití) zůstává každý rok na úrovni 20-30 nových látek. Na této úrovni pokroku to bude trvat déle než 300 let, než se zdvojnásobí současný počet klinicky povolených léků ve světě."

Tento komentář, výmluvně nazvaný "New uses for old drugs", jasně ukazuje, že stará léčiva dokážou léčit nemoci, které dosud léčit neumíme. Mým donekonečna opakovaným příkladem je antabus (disulfiram), který jsem v prestižním onkologickém časopise International Journal of Cancer navrhl jako první "neziskový lék" proti rakovině (Antabuse (disulfiram) as a pilot case of nonprofit drug).

Např. doktor Lewison v článku "Spontaneous regression of breast cancer", publikovaném v roce 1977 v časopise Progress in Clinical Biology Research, líčí příběh pacientky, která se s těžkou metastazující rakovinou prsu (metastáze v žebrech, páteři, pánvi) stala alkoholičkou a začala brát antabus: rakovina zcela vymizela a pacientka byla 10 let prosta jakékoli onkologické nemoci, dokud nevypadla těžce opilá z okna a neumřela na následky pádu. Dnes probíhají klinické testy tohoto léku (antabusu neboli disulfiramu) v Utahu proti všem rakovinám, metastazujícím do jater (číslo testu: NCT00742911 - dejte si to číslo do Googlu a vyjede vám odkaz na tento klinický test na stránkách amerického National Cancer Institute).

Proto také harvardští profesoři Boguski, Mandl a Sukhatme v článku "Repurposing with a difference", který uveřejnil časopis Science 12. června 2009, tvrdí, že je zapotřebí u všech léků sledovat nejen jejich vedlejší negativní účinky, nýbrž i jejich vedlejší účinky pozitivní. Můžeme tak najít efektivní léky proti dosud neléčitelným nemocem a, co víc!, ty léky budou levné, snadno dostupné pro každého na celém světě (většina nových drahých léků je nedostupně drahá pro lidi v rozvojovém světě).

Generická, nepatentovatalná léčiva jsou naše budoucnost. Je v nich největší naděje pro levné, efektivní a mnohem spravedlivější zdravotnické systémy v budoucnosti. Více informací o této ideji a iniciativě na její podporu lze nalézt ZDE

0
Vytisknout
10193

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2011