Jak svrhnout vládu

26. 5. 2011 / Milan Valach

čas čtení 15 minut

Sobotní demonstrace proti vládním reformám, překvapila i samotné organizátory. Přišlo mnohem více lidí, než sami čekali. 48 000 demonstrantů v horkém jarním dni. Mnozí z nich přijeli i ze vzdálených míst naší země a neváhali vstávat i velmi brzy ráno a stát více než dvě hodiny v poledním žáru, aby dali najevo svůj občanský protest. Protest proti reformám, které ještě ani nebyly uvedeny do praxe, ale jejichž důsledky si již dovedou domyslet. Tato předvídavost tak velkého množství občanů překvapila nejen organizátory, ale především pravicové politiky.

U těch vyvolala nebývalý hněv.

Podporuji tuto vládu

26. 5. 2011 / Milan Daniel

čas čtení 1 minuta

Poslední odborářské demonstrace se zúčastnilo necelých padesát tisíc lidí. Přestože počty účastníků mají stoupající trend, je tento počet půlprocentem celkového počtu obyvatelstva. Z pohledu nezúčastněného pozorovatele a pamětníka někdejšího cinkání klíči z listopadu 1989 je to téměř zanedbatelné číslo.

Jaká je pozice průměrného obyvatele této země?

Nadávám, ale jenom doma, v hospodě, nebo mezi svými. Je to jistější.

Účastí na nějaké levičácké demonstraci stejně nic nezměním, jen si s těmi komunisty zadám.

Kdo, když ne my? Vytvářejme inteligentní struktury

26. 5. 2011 / Luděk Toman

čas čtení 10 minut

Ve společnosti to již delší dobu vře. Formální politické struktury dávno ztratily svou věrohodnost, autorita politiků je na bodě nula, je všeobecně rozšířeným míněním permanentně potvrzovaným i médii hlavního proudu, že na nejvyšších místech ve státě bují gigantická korupce, která lidem ukrádá desítky miliard korun ročně -- těch miliard, které s potom třeba z lidí páčí v ordinacích. Vláda a její představitelé se těší pohrdání, na Václavském náměstí se sejde skoro 50 tisíc právem rozzlobených odborářů.

Přeji poslancům vysoké platy

26. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Musím se, nepopulisticky, přiznat, že přeji poslancům a senátorům vysoké platy, a klidně i těch 200 tisíc měsíčně, jak je uváděno ve zprávě níže. Když ale čtu o tom, jak poslanci a senátoři kvůli zisku podvádějí, a že jediný způsob, jak je od tohoto podvádění uchránit, je údajně vyplácení takové částky, je mi na blití. Co jsou to proboha za lidi?

V Srbsku byl zatčen Ratko Mladić

26. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Srbský prezident Boris Tadić uvedl, že byl zahájen proces vydání Ratko Mladiće, bývalého šéfa armády bosenských Srbů, k trestnímu tribunálu v Haagu, kde má být souzen za válečné zločiny.

Generál Mladić je obviňován z masakru nejméně 7500 bosensko muslimských mužů a chlapců, k němuž došlo v městě Srebrenica r. 1995.

Mladić byl nejvýznamnějším dosud nezatčeným podezřelým z války o Bosnu od doby, kdy byl r. 2008 zatčen předák bosenských Srbů Radovan Karadžić.

Podle prezidenta Tadiće otevírá Mladićovo zatčení Srbsku dveře pro vstup do Evropské unie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytrháme parkety?

26. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Přicházejí maršálové... Pardon, tentokrát generálové na penzi, a varují, že prý ekologické organizace jsou nástrojem Moskvy. Nebýt ekologů, mohla by se prý Evropa docela dobře obejít bez ruského zemního plynu, neboť nekonvenční zásoby tzv. břidlicového plynu (shale gas) by jí údajně mohly vystačit až na 60 let. Jenže těmhle zaprodancům, jak prý ukázala kauza radaru v Brdech, snad sama Moskva našeptává, aby těžbě bránili.

Co ještě nevíme o aféře DSK?

26. 5. 2011 / Josef Brož

čas čtení 6 minut

Po celou dobu, co běží tato naprosto neuvěřitelná aféra, která se zabývá obviněním bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu (MMF) a favorita francouzských prezidentských voleb, jistého Dominiqua Strausse-Kahna (DSK), nepřestává mne překvapovat, kolik lidí -- bez jakéhokoliv důkazu o čemkoliv - už se vyjádřilo k obvinění způsobem, v němž nemá naprosto žádný prostor presumpce neviny.

Nejflagrantnější je v tomto ohledu v českém kontextu názor amerického historika Igora Lukeše v jednom vysílání Českého rozhlasu, který se vyjádřil způsobem tak arogantním, až mi zatrnulo:

Evropa v krizi

25. 5. 2011

čas čtení 4 minuty

Evropské elity se domnívají, že jednotná měna a Evropská unie jsou tentýž projekt, míní Paul Mason v deníku Guardian. Domnívají se, že pokud by skončily, skončil by svět, který znají. Proto nemohou skončit. Tato iluze je teď podrobována zatěžkávací zkoušce.

Řecko je na pokraji bankrotu, náklady na státní dluh v Německu rostou, uličky ve španělských městech zní demonstracemi proti vládním škrtům, z Irska každý týden emigruje tisíc lidí. A v severní Evropě netrpělivě očekávají pravicové strany, že se brzo dostanou k moci.

Amerika chce uchovávat osobní data cestujících do USA po dobu 15 let

26. 5. 2011

čas čtení 1 minuta

Osobní data milionů cestujících, kteří létají z Evropy do USA, včetně údajů o úvěrových kartách, telefonních čísel a domácích adres, budou zřejmě ukládána na americkém ministerstvu pro vnitřní bezpečnost po dobu 15 let. Vyplývá to z návrhu dohody mezi Washingtonem a Bruselem, prozrazené deníku Guardian.

26731

Motorkáři v ježnických lesích

26. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 10 minut

Mnohokrát jsem v Britských listech poukázoval na to, že vjezd motorových vozidel do lesa je z hlediska českých zákonů naprosto protizákonný (porušení hned několika zákonů) a barbarský čin. Vjezdem motorového vozidla do lesa bez speciálního povolení dochází k porušení těchto zákonů:

Zákon č. 289/1995 Sb. o lesích: v paragrafu 53 zakazuje vjezd a stání motorových vozidel v lesních porostech i na účelových lesních komunikacích, dále ve stejném paragrafu zakazuje rušit v lese klid a ticho nadměrným hlukem.

Izraelský premiér v projevu před americkým Kongresem pohřbil možnost mírového uspořádání na Blízkém Východě

25. 5. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Tolik lží a nesmyslů v americkém Kongresu snad nebylo nikdy proneseno, jako když zde promluvil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Ten člověk snad musí být vážně duševně nemocný; je mi zatěžko uvěřit, že tomu co tvrdí sám věří. Jestliže bude Izrael pokračovat dál touto cestou, spáchá nevyhnutelnou sebevraždu. Měli by si to uvědomit hlavně jeho nesoudní stoupenci.

Srbská státní televize se omluvila za vysílání propagandy za Miloševičova režimu

25. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Radiotelevize Srbska - RTS - vydala na svých internetových stránkách prohlášení, v němž se praví, že vysílání této stanice bylo "téměř trvale a tvrdě zneužíváno" Miloševičovým režimem s cílem zdiskreditovat politické a etnické soupeře a s cílem šířit oficiální propagandu.

Televizní stanice se v prohlášení "omlouvá občanům Srbska i občanům sousedních zemí, kteří se stali oběti urážek, pomluv a toho, čemu se dnes říká 'hate speech'".

Zlepšení nebo devastace veřejného zdravotnictví

25. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Veřejná diskuse think-tanku CESTA -- Centrum pro sociálně tržní-ekonomiku a otevřenou demokracii "Vládní reformy - zlepšení nebo devastace veřejného zdravotnictví" se koná již zítra, ve čtvrtek 26. května, od 17:00 na New York University of Prague (Malé náměstí 11, 1. patro)..

Účast na diskusi přislíbili bývalý poslanec Ludvík Hovorka (KDU-ČSL); prezident ČLK Milan Kubek; místopředseda Svazu pacientů ČR Josef Mrázek; stínový ministr zdravotnictví ČSSD David Rath; poradce ministra zdravotnictví Pavel Vepřek a předsedkyně OS zdravotnictví Dagmar Žitníková. Diskusi moderuje Antonín Nechvátal ze zdravotní sekce Strany Zelených.

www.centrum-cesta.cz

Kdo vlastně na Zlínsku ukusuje ze sociálně demokratického krajíce?

25. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 5 minut

Čas určitě, ale kdo ve skutečnosti nemilosrdně ukusuje z krajíce, který sociálním demokratům díky zdravotnickým poplatkům upadl v krajských volbách namazanou stranou nahoru? Výsledek voleb byl jev mimořádný, ale vzhledem k počtu hladových krků ve zdejších pohraničních hvozdech očekávaný s nadějemi. Vždyť jen Karlovarsko vykazuje v některých ekonomických ukazatelích horší výsledky než dosahuje kdysi prosperující baťovský pohrobek. Skomírající letecký průmysl v Kunovicích a Otrokovicích jen dokresluje současný stav slovácko-valašsko-hanáckého regionu. I proto až osvěžujícím dojmem zapůsobil nedávný převoz jednoho z prototypů civilních letadel k obveselení a poučení náhodných turistů na okraj Starého Města.

Jako v Číně:

Jsme tady samí blbci?

26. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

Motto:

"Zprávy západních médií jsou neobjektivní, přehánějí a snaží se jen najít zlo."

Min-jen Tchien ZDE

Již několikrát mi byly předloženy kolegou v práci k přečtení vaše články rádoby k aktuálnímu dění, píše čtenářka, která se podepsala "Marie".

Divím se tomu, že vaši úžasní vše nejlépe vědoucí autoři článků nesedí ve vládě nebo minimálně nejsou poradci našich hloupých politiků. S jejich vědomostmi bychom byli možná už hlavně ekonomicky někde jinde.

Nedočetla jsem se bohužel ani jednu jedinou kladnou věc o situaci v ČR.

Ve stanovách máte, že vaším cílem je podporovat veřejnou debatu. To si představujete tak, že vy máte patent na rozum a ostatní jsme tady samí blbci?

Ať si vás tedy čtou ti,co nemají oči, uši a vlastní rozum.

Nelze srovnávat nesrovnatelné

26. 5. 2011

čas čtení 2 minuty

Dobrý den, se zájmem jsem četl článek "Ceník pro nákup zdravotnických přístrojů - základní kámen korupce, aneb předražení jako norma!" ze dne 24.5.2011, jehož autorem je pan Jiří Baťa. Jako názor se článek jeví velmi zajímavě, bohužel však vychází z článku pana Holuba, který je však spíše než článkem žurnalisty článkem autora sci-fi, píše Vlastimil Sršeň, tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví.

Srovnávat cenu těchto dvou přístrojů s naprosto rozdílnou konfigurací a s rozdílem dvou let, je podle mého názoru neprofesionální a také přinejmenším poněkud hloupé.

Cornell West a podvod jménem Obama

24. 5. 2011 / Chris Hedges

čas čtení 13 minut

Obama, který vzešel z kansaského prostředí, Obama s milujícími bílými prarodiči, Obama pocházející z Hawaie a Indonésie, když se setká s nezávislými černými lidmi, kteří mají za sebou historii otroctví, s Jimem Crowem, Jane Crowovou a tak dále, je velice bojácný. Má v sobě určitý nedostatek sounáležitosti, jakousi vykořeněnost. Je to pochopitelné. - Myslel jsem, že by Barack Obama mohl nabídnout určité východisko. Ale chybí mu páteř.

KD│ Pokud by vzestup Baracka Obamy k moci byl morálním dramatem, morální filosof Cornel West by v něm představoval hlas svědomí. Rahm Emanuel, cynický produkt chicagské politické mašinérie, by byl Satanem. V prvním obraze hry by Emanuel před Obamu předestřel moc, privilegia, slávu a peníze. West by Obamu varoval, že kvalita života je definována morální odpovědností, že jeho odkaz se bude odvíjet od ochoty čelit krutému útoku korporátního státu a finanční elity na chudé a pracující muže a ženy, a že spravedlnost nesmí být nikdy obětována na oltář moci.

Generická preskripce je hloupost

24. 5. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Souhlasím s Petrem Wagnerem, že generická preskripce je hloupost. Souhlasím ale také s komentářem profesorů Chonga a Sullivana z Johns Hopkins School of Medicine, kteří v časopise Nature (9. srpen 2007) tvrdí, že je příliš nákladné a pomalé vynalézat nové léky a uvádět je na trh. Kouzelná je tato věta ze zmíněného komentáře:

"Fašizující" odboráři u Sv. Václava

24. 5. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 4 minuty

Sobotní manifestace odborů na Václavském náměstí zůstává zdrojem poznání jednak pro samotné organizátory, ale i pro politiky, kteří mají v pracovní náplni práci s masami. Ostatně, novináři spatřili mezi manifestanty pány Jiřího Paroubka a Vojtěcha Filipa. A především nás informovali, že České pošty daly účastníkům 300 Kč. Což naštvalo mluvčí ČMKOS a odměny označila za provokaci. Je přece neslučitelné, aby demonstrant byl úplatný, na stejné úrovni jako volič za stovku v Krupce. Nu což, naši neúplatní novináři o tomto prohřešku informovali včas a podrobně zdejší lid. Příště si musí odboráři dát pozor.

Už se odpočítává?

24. 5. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Magazín Daily Beast zveřejnil článek Philipa Shenona The Iran-9/11 Connection. Autor upozorňuje, že úřady na Manhattanu vyšetřují možné spojení mezi Teheránem a útoky z 11. září 2001, a to na základě svědectví tří bývalých íránských agentů. Jeden z vyšetřovatelů uvádí, že důkazy jsou údajně zcela přesvědčivé a ukazují, že se Írán zúčastnil příprav útoku a pomáhal atentátníkům. Vzhledem k souvislostem je tedy zřejmě třeba položit klíčovou otázku: Už se odpočítává?

Nejen apatie?

24. 5. 2011 / Pavel Urban

čas čtení 7 minut

Boris Cvek se opřel do hlouposti a prohnilosti české veřejnosti. Čtenář Pavel Tučka to odmítl: český národ není hloupý, jenom apatický.

Analyzujeme-li pochybné stránky veřejného života v České republice, pak bychom samozřejmě neměli zapomínat na zásluhy našich politiků. Včetně těch z Občanského fóra, v tom má pan Tučka pravdu. Koneckonců první známý polistopadový tunel se proboural právě do Fondu Občanského fóra, na který se skládali lidé z celé republiky. Nikdo ze zodpovědných později neuznal za vhodné se jim za to aspoň omluvit.

Fukuyama: Jak vznikají demokracie?

24. 5. 2011

čas čtení 5 minut

Ve své nové knize The Origins of a Political Order (Původ politického pořádku) zkoumá Francis Fukuyama, jak vznikají liberální demokracie. S vlastnostmi, které my za "Západě" považujeme za samozřejmé - že můžeme volbami odstranit vládu, že více méně bude vládnout zákonnost, že korupce se bude trestat a že máme právo na politickou svobodu. Většina světa ale takovéto výsady nemá - a Fukuyama zkoumá, proč někde demokracie vznikne a jinde ne.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2011

14. 5. 2011

čas čtení < 1 minuta

V dubnu 2011 přispělo finančně na Britské listy 228 osob celkovou částkou 42 390.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.4. 2011 částku 180 651.22 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

33479