Americká ekonomika zpomaluje

3. 6. 2011

čas čtení 3 minuty

Po několika měsících silného růstu zaměstnanosti se v květnu v USA tvorba nových pracovních míst výrazně zpomalila, a zdá se, že ekonomika opět ztrácí dech.

Ministerstvo práce v páteční zprávě očekávané s napětím investory oznámilo, že mimo zemědělský sektor vzniklo v květnu pouhých 54 000 pracovních míst, zatímco v předchozích třech měsících to bylo kolem 220 000. Květnové údaje dosáhly asi třetiny ekonomy předpovězených údajů.

Míra nezaměstnanosti dosáhla 9,1%, zatímco v dubnu se pohybovala kolem 9%.

"Ekonomika prostě narazila do zdi," hodnotí situaci Pal Ashworth, hlavní ekonom společnosti Capital Economics. "Je to téměř, jako by upadla do úplné stagnace."

Páteční informace uzavřela týden neuspokojivých ekonomických zpráv ohledně aktivity v sektorech výroby, bydlení a prodeje. Roste tlak na Obamovu administrativu a Kongres, aby odložili opatření směřující k redukci deficitů, která by ještě dále podvázala chabé oživení. Liberální uskupení obnovila tlak na větší federální pomoc jednotlivým státům Unie a agresívnější postup Fedu - navzdory varování Moody's, že vývoj kreditního ratingu posílil podporu Republikánů pro rozpočtové škrty.

Situace v některých ohledech připomíná loňské jaro, kdy ekonomika poté, co se zdálo že nabírá obrátky, také náhle zpomalila. Zpomalení bylo tehdy připsáno evropské dluhové krizi, podobně jako nynější vyšším cenám energií a přírodním pohromám. Vloni následovaly dodatečné federální výdaje a další kolo nákupů aktiv Fedem.

Nejvíce nových pracovních míst v květnu vzniklo v profesionálních obchodních službách a ve zdravotnických službách, což jsou sektory, které stabilně rostly i během recese. Státy a místní vlády bojující s rozpočtovými příjmy naopak nadále místa rušily a očekává se, že v tom budou pokračovat i v červnu. Soukromé společnosti tvořily místa, ale tempo bylo nižší než nejnižší vloni zaznamenané údaje. A existují známky toho, že problémy se zaměstnaností by mohly přetrvávat.

Jednou z nich je ukazatel v podobě údajů o dočasných pomocných službách, který je považován za indikátor vzniku nových pracovních míst v celé ekonomice, protože zaměstnanvatelé často zkoušejí tuto formu práce, když uvažují o přijetí dodatečných stálých zaměstnanců. Tento ukazatel se však v květnu téměř nehnul z místa.

Další důležitý indikátor v podobě délky pracovního týdne odrážející situaci, kdy zaměstnavatelé nejprve zvyšují úvazky, než najmou další zaměstnance, zůstal také v zásadě beze změny. To nenasvědčuje tomu, že by se dala očekávat nová místa.

Ve výrobním sektoru v květnu ubylo 5 000 pracovních míst, ačkoli v posledních šesti měsících zde počet zaměstnanců stabilně stoupal.

Dosavadní vývoj na trhu práce zatím nevedl k nápravě škod způsobených Velkou recesí, která způsobila ztrátu zaměstnání téměř 14 milionům Američanů. V posledních měsících ekonomové opakovaně předpovídali zlepšení na trhu práce, ale tyto prognózy se vždy ukázaly být liché.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8254

Diskuse

Obsah vydání | 3. 6. 2011