Akademici z Oxfordu a Cambridge se snaží donutit k rezignaci anglického ministra pro vysoké školy

5. 6. 2011

čas čtení 1 minuta

Davidu Willettsovi, anglickému ministru školství pro vysoké školy, hrozí vyjádření nedůvěry od univerzitních profesorů na čelných anglických univerzitách v Oxfordu a v Cambridgi. Profesoři požadují, aby byl Willets odstraněn z úřadu.

Willettsův bývalý profesor ekonomie se vyjádřil, že v "něho nemá důvěru".

Akademické správní rady obou univerzit se připravují zorganizovat hlasování, které má požadovat odvolání Willettse z ministerského úřadu. Na anglických univerzitách totiž roste neklid v důsledku toho, že anglická vláda ztrojnásobila univerzitní školné a také v důsledku nedávných vládních oznámeních týkajících se univerzitního školství.

Peter Oppenheimer, bývalý profesor ekonomie na Oxfordské univerzitě a bývalý učitel kritizovaného ministra Willettse, se vyjádřil: "Nemám v něho vůbec žádnou důvěru. Byl to velmi inteligentní a přemýšlivý člověk, ale politik to nebyl."

Vysocí akademičtí profesoři v Cambridgi a v Oxfordu požadují, aby Willetts zrušil rozhodnutí zvýšit univerzitní školné na až 9000 liber ročně, aby zrušil škrty na anglických univerzitách a odvolal "nesouvislá" prohlášení ohledně přijímání budoucích studentů na univerzity. (Willetts se vyjádřil, že by univerzity mohly studentům na poslední chvíli před přijetím poskytovat "last minute" slevy na školném.)

Téměř 150 profesorů v Cambridgi podepsalo rezoluci vyjadřující ministru nedůvěru. Bude odeslána univerzitní radě, která ji zřejmě schválí, a univerzita pak koncem měsíce sdělí vládě, že vyjádřil Davidu Willettsovi nedůvěru.

Více než 170 profesorů v Oxfordu podepsalo obdobnou rezoluci a i oni budou hlasovat příští týden o tom, zda je Willetts schopen vykonávat svou ministerskou funkci.

Prohlášení nedůvěry ministru pro vysoké školy univerzitou je bezprecedentním krokem, k němuž v Británii ještě nikdy nedošlo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6218

Diskuse

Obsah vydání | 6. 6. 2011