Putin obětoval "šedou eminenci" a architekta své vnitřní politiky

28. 12. 2011

čas čtení 1 minuta

Kreml v úterý oznámil, že Vladislav Surkov, "šedá eminence", která déle jak deset let dohlížela na domácí politickou scénu, už v příští vládě nebude ovlivňovat domácí události.

Tato změna provedená během nových protestů proti budoucímu prezidentu Vladimiru Putinovi naznačuje, že ten je oproti svým předchozím dvěma funkčním obdobím připraven provést změny v přísně kontrolovaném systému vládnutí.

Surkov, který působí jako náměstek premiéra, je považován za architekta systému uplatňovaného za Putina a Medveděva, jemuž dal název "suverénní demokracie". V příští vládě už nebude mít na starosti modernizaci a inovaci, a nebude hrát v domácí politice žádnou roli.

Ruský politický systém se v prosinci kvůli protestům proti výsledkům voleb ocitl pod bezprecedentním tlakem. Demonstranti si stěžují, že k Putinovu rigidnímu modelu neexistuje alternativa. Bývalý ministr financí Alexej Kudrin, který se s Putinem rozešel, začal vystupovat coby potenciální lídr liberální opozice. Podle jeho názoru pád Surkova znamená další pokračování politických reforem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9630

Diskuse

Obsah vydání | 29. 12. 2011