BRITÁNIE:

Státní zájem je důležitější než právo manželů žít v téže zemi

10. 6. 2012

čas čtení 2 minuty

To je názor, který zastává britská konzervativní ministryně vnitra Teresa May. Chce přimět parlament, aby schválil rezoluci, která omezí právo Britů přivést si do Británie zahraničního manžela či manželku. Podle odhadů to zabrání více než 30 000 osobám z rodin, v nichž jeden manžel je Brit, usadit se v Británii. (Paradoxně občané jiných zemí Evropské unie budou moci i nadále v Británii žít s manžely odkudkoliv.)

"Právo na rodinný život není absolutní," řekla v neděli Mayová v televizi. "V zájmu hospodářství, kvůli omezování přistěhovalectví i kvůli veřejnému pořádku má stát právo omezit právo na rodinný život."

Britská ministryně vnitra zavádí předpis, podle něhož od července nebudou smět se v Británii usadit manželé či manželky Britů ze zemí mimo Evropskou unii, pokud nebudou vydělávat alespoň 18 600 liber ročně (46 500 Kč měsíčně). Pokud má rodina děti, musí britský manžel či manželka vydělávat ještě víc, v případě tří dětí 27 200 liber ročně (68 000 Kč měsíčně). Zkušební lhůta pro manžele ze zemí mimo EU bude prodloužena z dvou na pět let. Starším příbuzným, kteří by byli břemenem pro britské zdravotnictví či sociální služby, bude vstup do země zcela zakázán.

Právo na rodinný život je však zaručeno článkem 8 Evropské konvence pro lidská práva, takže rezoluce britského parlamentu, kterou navrhuje Teresa May, by byla přímou výzvou pro britské soudce, kteří musejí aplikovat právo bez ohledu na názor parlamentu.

"V demokratickém státě, kde jsou soudci jmenováni nezávisle na vládě, je nepředstavitelné, že by se ministryně vnitra snažila potlačit nezávislé rozhodování soudců," uvedl Jawaid Luqmani, londýnský expert na veřejné právo a na imigrační zákonodárství.

Pokud soudci Mayovou budou ignorovat, britská vláda plánuje nový zákon. Ten by byl téměř jistě v rozporu s Evropskou konvencí pro lidská práva, varují právníci.

Náměstek ministryně vnitra Damian Green uvedl: "Zakrátko oznámíme podstatné změny předpisů pro přistělovalectví rodinných příslušníků. Chceme dát jasně najevo, že práva většiny občanů, respektujících zákon, mají větší váhu než právo cizích zločinců na rodinu a soukromý život."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8611

Diskuse

Obsah vydání | 12. 6. 2012