Po proasadovských demonstracích mění Ankara přístup k syrským uprchlíkům

10. 9. 2012

čas čtení 1 minuta

V posledních týdnech byla turecká Antakya, kde v pronajatých domech žije mnoho uprchlíků ze Sýrie, svědkem demonstrací na podporu prezidenta Bašára al-Asada a proti povstalcům, jež někteří z protestujících označují za teroristy. Provincie Hatay byla do roku 1938 součástí Sýrie a řada jejích obyvatel náleží k šíitské sektě alávitů. Někteří opoziční poslanci vyzývají tureckou vládu, aby syrské uprchlíky, mezi nimiž povstalci rekrutují do svých oddílů, vypověděla ze země. Úřady se proto rozhodly k překvapivému kroku: Syřané mají na vybranou mezi uprchlickými tábory a přesunem dále do tureckého vnitrozemí.

Nejde o několik uprchlíků, ale o desetitisíce osob. Ty nyní propadají panice, ačkoliv turecké úřady nemají v úmyslu poslat je nazpět do bojové zóny.

Turecko ještě nedávno usilovalo o vyhlášení tzv. bezpečných zón uvnitř Sýrie, což by fakticky znamenalo přesun povstaleckých základen z tureckého pohraničí do oblasti, kde by mohli ozbrojenci těžit ze zkrácení zásobovacích linií. Ty jsou jejich velkou slabinou při obkličovacích operacích rutinně napadanou mechanizovanými svazky syrské armády.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

(Pokud teď povstalci nezískají nové základny např. na severu Libanonu, nebo se vlastními silami neudrží v enklávách uvnitř Sýrie - a to druhé bude pro ně při absenci těžké výzbroje velice těžké - povstání by mohlo být postupně vrženo nazpět až do první maovské fáze ilegální organizační práce - pozn. KD.)

0
Vytisknout
7986

Diskuse

Obsah vydání | 11. 9. 2012