Šetřím, šetříš, šetříme ... a vymýšlíme nesmysly. Proč ne, když to jde z kapes daňových poplatníků

16. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

. Ze všech stran se na nás valí řečičky o rozpočtové zodpovědnosti, o nutnosti šetření, o nutných škrtech, bez kterých bychom dopadli jako v Řecku, píše Jarmila Píchová. Proto mne zarazilo, když jsme jako členové volební komise v jedné jihočeské obci dostali do ruky 18 obálek s tím, že podle předloženého seznamu musíme poštou rozeslat výsledky voleb všem seskupením, která v jihočeském kraji kandidovala. To v praxi znamená, že ze 1.262 volebních okrsků jihočeského kraje odešlo o víkendu 22.716 dopisů, každý z nich stál 10,- Kč, což vyšlo daňové poplatníky na nějakých 230.000 ,- Kč (a to obálky a papír počítám velmi levně, práci s tím spojenou pak zdarma).

Měsíc před volbami bylo ale na tytéž adresy odesláno stejné množství dopisů s uvedením, kde přesně se volby konají. Co kdyby se lídr některé strany rozhodl v zájmu kontroly správnosti voleb volit v některé obci, aby v ní našel hospodu nebo školu, kde se zpravidla volby konají, že?

Pravda, prý bylo možno odeslat informace elektronicky, ale žádný z volebních subjektů svou elektronickou adresu neuvedl. Vzhledem k tomu, že v adresáři byly adresy typu "Franta Vopršálek, Dům s pečovatelskou službou, Horní Dolní", který může v rámci utajení klidně používat mailovou adresu mikimaus@seznam.cz, zůstala možnost zaslání informací elektronickou cestou pouze teoretickou.

Nevím, kdo ze zodpovědných tuto zhůvěřilost vymyslel, když volební výsledky jsou prakticky okamžitě po sečtení předávány na statistický úřad a nejpozději v sobotu večer k dispozici na internetu, zatímco poštou je dotyční dostanou nejdříve v pondělí nebo v úterý. Rovněž bych chtěla vidět, jak se lídři jednotlivých seskupení přehrabují ve stovkách obálek a porovnávají uvedené výsledky s internetem ve snaze najít chybu.

Až se tedy budete, vážení daňoví poplatníci, ptát, kam se poděly naše peníze, které mohly sloužit ku prospěchu všem, tak se ptejte těch, kdo vymysleli tento nesmysl. V žádných minulých volbách se totiž podobné zprávy neodesílaly. Jen v Jihočeském kraji jsme tak vyhodili "pouhého" půl miliónu, v celé republice to bylo desetkrát víc.

0
Vytisknout
7127

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012