Je pokračování Obamova prezidentství pro vnější svět dobrou věcí?

7. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Historik Simon Schama: Schama: Víte, Obamovo nynější vítězství je vítězstvím reality. Filozoficky se Amerika zrodila z magického myšlení. Že napraví nejen vlastní svět, ale i ostatní svět. Tohle je někdy překážkou. Ten balík toho, co prodávali Republikáni, že stačí všechno deregulovat, nezvyšovat daně, vytvářeli falešnou představu sebevědomí nad Romneym, že Romney všechno napraví, to byl recept na chronickou infantilitu v americké politice.

(Ze závěrečné diskuse v pořadu Today rozhlasové stanice BBC Radio Four, středa 8.53 ráno.)

Sir Malcom Rifkind, bývalý konzervativní ministr zahraničních věcí: Ano. Je to základní a nejdůležitější věc, proč mezinárodní svět dává přednost tomu, aby Obama pokračoval. Romney by býval byl velmi umírněný prezident, ale nemá žádné zkušenosti v zahraniční politice. A americký prezident bude v nadcházejících měsících muset udělat celou řadu klíčových rozhodnutí, zejména o Íránu a jestli Spojené státy budou vůči Íránu reagovat vojensky. Dát tohle na pracovní stůl nového prezidenta bez zkušeností, který nezná lidi, jichž se to týká, nutně by nemusel rozhodnout nesprávně, ale bylo by to daleko obtížnější.

Má Obama nyní větší svobodu než za svého prvního prezidentského období, kdy se musel ohlížet na to, zda vyhraje druhé volby?

Simon Schama, historik: Doufejme. Bylo pozoruhodné, jak neuvěřitelně silný byl Obamův projev po jeho vítězství. V životě jsem žádnou takovou vítěznou řeč dosud neslyšel. V ní optimisticky oznámil, že bude jednat s poraženým Mittem Romneym, jako by to mělo pro Republikánskou stranu, která je v krizi, nějaký význam. Víte, ve srovnání s americkými Republikány vypadají britští konzervativci jako maminka na pikniku. Romney je už úplně pasé. Ten Republikánům může samozřejmě říct, "já teď ustoupím, a vy se můžete navzájem sežrat", ale nebylo by rozumné jim doporučit, aby přijali pragmatičtější linii?

Nebylo by pro celý svět pozitivnější, kdyby se Amerika sjednotila kolem centristického konsensu?

Rifkind: Ano. Nemyslím, že můžeme být zrovna optimističtí, že se něco změní, ale jedna věc by Obamovi v zahraniční politice mohla pomoci. Demokrati mají nyní daleko větší sílu v Senátě. A právě Senát může prezidentovi velmi pomoci při uzavírání zahraničních smluv, třeba o jaderném odzbrojení s Ruskem.

Schama: Víte, Obamovo nynější vítězství je vítězstvím reality. Filozoficky se Amerika zrodila z magického myšlení. Že napraví nejen vlastní svět, ale i ostatní svět. Tohle je někdy překážkou. Ten balík toho, co prodávali Republikáni, že stačí všechno deregulovat, nezvyšovat daně, vytvářeli falešnou představu sebevědomí nad Romneym, že Romney všechno napraví, to byl recept na chronickou infantilitu v americké politice. Takže člověk doufá, že zvítězila pravda a realistická pravda.

Zdroj ZDE

0
Vytisknout
7206

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012