V amerických prezidentských volbách zvítězil Barack Obama

7. 11. 2012

čas čtení 3 minuty

Ve včerejších prezidentských volbách zvítězil Barack Obama.

Demokraté získali většinu v Senátu, ve Sněmovně reprezentantů mají většinu opoziční Republikáni.

Obamovi se podařilo udržet si podporu ve většině "nerozhodných" států. Krátce před 1 hodinou ráno východního amerického času uznal Romney porážku. Associated Press a hlavní americké televizní stanice oznámily, že zvítězil Obama poté, co vyhrál v hlavním "nerozhodném" státu Ohio. Romney z nerozhodných států zatím zvítězil pouze v Severní Karolíně, kdežto Obama má vyhrát v Coloradu, v Nevadě, ve Wisconsinu, v New Hampshire i ve Virginii. Republikáni byli šokováni rychlostí Obamova vítězství.

Britský Channel Four Television už v úterý večer předpovídal vítězství Obamovi. Upozornil totiž, že Obama měl nesmírně efektivní předvolební mašinérii, jakou Romneyho tým neměl. Obamovi stoupenci telefonovali osobně milionům voličů a přesvědčovali je, aby šli volit. (Této telefonní kampaně se na určitou dobu v úterý v poledne účastnil v Chicagu sám Obama, jenže se ukázalo, že voliči, jímž telefonoval, mu prostě nevěří, že je to sám prezident. :) ) Taková kampaň zřejmě měla úspěch, neboť volební účast byla vysoká. Před volebními místnostmi byly obrovské fronty voličů, mnohdy se čekalo na odvolení ve frontách déle než hodinu.

Jiným důležitým argumentem bylo, že se rychle mění etnické složení obyvatelstva Spojených států a daleko větší roli než dosud hrají nebělošští obyvatelé. Podle exit polls hlasovalo pro Obamu 93 procent Afroameričanů a 70 procent Hispánců, což je nejrychleji rostoucí etnická skupina v USA. Dvě třetiny prvovoličů, tedy mladí lidé a přistěhovalci, také hlasovaly pro Obamu, uvádí britský deník Times.

V Republikánské straně nyní zřejmě dojde k rozsáhlým čistkám. Někteří pravicoví analytici budou argumentovat, že byl Romney poražen, protože nebyl dost konzervativní. Avšak nová generace konzervativců jako Jeb Bush a Marco Rubio budou argumentovat pro vytvoření nové, inkluzivní koalice, která přivítá ženy, Afroameričany a obyvatele jihoamerického původu.

Sarah Palinová, republikánská kandidátka na viceprezidenta r. 2008 a jedna z vedoucích představitelů hnutí Tea Party, řekl v televizi Fox News, že "nemůže uvěřit, že většina Američanů udělala tohle." Dodala: "Je to pro mnoho z nás nyní matoucí doba."

Z rozhovorů u východů z volebních místností vyplynulo, že nejdůležitějším tématem pro voliče je ekonomika, čtyři z deseti voličů argumentovali, že se hospodářská situace zlepšuje. Více než polovina dotazovaných obvinila ze špatné hospodářské situace USA George W. Bushe.

Osmdesát procent voličů uvedlo, že se rozhodlo, pro koho budou hlasovat, už v září, takže ani Romneyho vítězství v první televizní debatě s Obamou ani Obamovo státnické vystupování během hurikánu Sandy nemělo na volební výsledky vliv.

Předvolební kampaň byla nejdražší v americké historii, Obamova stála skoro 1 miliardu dolarů, Romneyho 800 milionů dolarů. Většina výdajů financovala téměř manické televizní předvolební reklamy, které se soustřeďovaly především na útoky na druhého kandidáta.

Podrobnosti ZDE

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8281

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2012