Nechce se vám zvracet?

12. 11. 2012 / Vojtěch Merunka

čas čtení 2 minuty

Autor článku "Zákon o DPH drasticky zvýhodňuje podvodníky a vede k rozsáhlým finančním únikům" zapomněl ještě jednu velmi důležitou věc, upozorňuje Vojtěch Merunka. Mnoho mých pravotočivých spoluobčanů má registrované firmy ne pro obživu, ale jen na přilepšenou vedle zaměstnání. Je to fenomén (zatím nikým nepojmenovaný) a podobně široce rozšířený jako systém Švarc, jenže na rozdíl od Švarce to jsou dobře situovaní lidé, kteří tu živnost používají jako nástroj k dalšímu zvyšování životní úrovně.

Tito lidé ovládají účetní akrobacii a kupují si všechno (auta, domácí potřeby, jídlo, oblečení, ...) bez DPH.

Ti chytřejší takto umí financovat i dovolenou, platby školného pro svoje děti... Stačí se podívat do Makra, kdo a co tam kupuje. Pro tyto lidi není problém si platit účetního poradce - ten zisk za to stojí.

Mluvím tu nejen o majitelích firem, ale také o velké armádě slušně placených zaměstnanců na vyšších pozicích v různých sektorech. Jsou to také státní úředníci a například také členové vrcholového managementu vysokých škol (děkani, proděkani, prorektoři, vedoucí oddělení, ...) Stačí si na chvilku sednout k počítači a použít rejstřík Ministerstva vnitra ARES a najít si je.

Ten systém je velmi propracovaný a stabilní. Například má-li vedoucí pracovník na fakultě či na úřadě vedlejšák=živnost, je vážený kolega, protože přes "jeho firmu" protékají státní zakázky, spolúčast firem na výzkumných grantech, realizace publikační činnosti atd.

Navíc tyto osoby, které samy DPH skoro za nic neplatí, ze svých vedoucích pozic do světa vytrubují "mediálně správnou" ideologii, že je spravedlivější danit spotřebu (pomocí vyššího DPH), než danit přímo (vyšší daní z příjmu).

P.S. Nechce se Vám zvracet?

0
Vytisknout
13849

Diskuse

Obsah vydání | 14. 11. 2012