EGYPT:

Hrozí finanční kolaps, referendum ohroženo protestem soudců

12. 12. 2012

čas čtení 1 minuta

Vláda prezidenta Mursího včera odložila až na leden čerpání půjčky ve výši 4,8 miliard dolarů od Mezinárodního měnového fondu, která měla zabránit kolapsu státních financí. Podle ministra financí al-Sajda, který hovořil s agenturou Reuters, vláda údajně potřebuje čas k diskusi s veřejností o přiloženém balíčku ekonomických změn. Egyptská ekonomika trpí odlivem turistů a od svržení exprezidenta Mubaraka před dvěma lety je velmi slabá. Nicméně veřejné protesty proti plánovanému zvyšování daní přinutily Mursího k ústupu.

Vojenská vláda, která následovala po Mubarakově pádu, vyčerpala rezervy v zahraničních měnách, které udržovaly hodnotu egyptské libry. Podle ekonomů je půjčka od MMF nezbytná, protože jinak hrozí kolaps měny a nekontrolovatelná inflace. To by ovšem přineslo další vyostření protestů.

Kromě tohoto problému je navíc ohroženo sobotní referendum o islamistické ústavě, protože hlavní sdružení egyptských soudců oznámilo, že 90% jeho členů odmítá monitorovat hlasování. Soudci tím protestují proti mezitím staženému prezidentskému dekretu, který vyjímal celý proces vzniku a hlasování o ústavě z jejich kontroly. Egyptské zákony vyžadují justiční dohled nad volbami a Mursího poradci tvrdí, že mají dost dobrovolníků mezi soudci, aby hlasování mohlo proběhnout. Emotivní veřejné vyjádření soudce Ahmeda Zenda, předsedy Klubu soudců, však může ještě ovlivnit další pracovníky egyptské justice, a tak není jisté, zda vše opravdu proběhne v souladu se zákonem.

V úterý pokračovaly protesty u prezidentského paláce v Káhiře a vzniklo další napětí, když zde neidentifikovaní ozbrojenci stříleli na demonstranty brokovnicemi a devět jich zranili.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8236

Diskuse

Obsah vydání | 12. 12. 2012