Velení britské armády oponuje nátlaku premiéra, aby "něco udělalo" v Sýrii

12. 12. 2012

čas čtení 2 minuty

Britský premiér David Cameron vyvíjí nátlak na armádu, aby "něco udělala" a pomohla syrským povstalcům. Náčelník generálního štábu generál David Richards zpracovává nouzové plány pro leteckou a námořní podporu povstalců, ale ministerstvo obrany není nakloněno zapojení země do tohoto konfliktu. Richards dal premiérovi najevo, že regulérní intervence není v armádě považována za vhodnou variantu. Podle analýz ministerstva obrany vzbuzuje syrský systém protivzdušné obrany značné obavy.

Předpokladem pro intervenci by bylo zřízení bezletové zóny. To by ale znamenalo dlouhou leteckou kampaň zaměřenou na degradaci syrských protivzdušných kapacit vedenou z letadlových lodí - a Británie teď až do roku 2018 nebude mít žádné plavidlo této třídy k dispozici.

Všechny ostatní možnosti jsou pouze spekulacemi, jako koridor pro uprchlíky směřující do táborů v Turecku, nebo na sever Sýrie, případně logistická podpora povstalců.

Zajímavé je, že Richardsova prezentace zřejmě neobsahovala žádný odkaz na NATO.

Podle generálova vyjádření "není nemožné", že se britské jednotky v nějakém omezeném rozsahu zapojí do intervence. Z jeho strany jde však o reakci na fakt, že případné rozhodnutí o zapojení do takové intervence bude mít politický charakter a on se mu nakonec bude muset podřídit.

Na neochotě armády mít cokoliv společného s intervencí do Sýrie se však nic nemění. Důstojníci trvají na jasné a jednotné politické vůli ohledně cíle a na dobře propracované strategii vyvázání se z konfliktu. Nic z toho ale neexistuje. Jediné, co by britskou armádu mohlo v tuto chvíli přimět akci, je nasazení chemických zbraní, nebo hrozba takového nasazení. Pak by se přidala k Američanům.

Zatím však Richards předkládá premiérovi různé návrhy, žádný z nich neprezentuje jako závazný, a snaží se zabránit zapojení byť jen malého počtu britských vojáků do čtvrtého tažení za poslední dekádu, když restrukturalizace a škrty zmenšují britské vojenské kapacity a v regionu předpokládaných bojových operací není Británie z historických důvodů považována za důvěryhodného hráče.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8300

Diskuse

Obsah vydání | 14. 12. 2012