Václav Bělohradský: Podzámčí volí pankáče ze zámku

19. 1. 2013

čas čtení 1 minuta

Je nebezpečně snadné vytvořit v Česku simulakrum -- to je hrozivé poselství přímé volby prezidenta. Pro mediální konstrukt Schwarzenberg, vyrobený naší "kulturní frontou" a naservírovaný publiku a mládeži s využitím formálních prostředků anarchistické a punkové subkultury, použil ten výraz poprvé Jan Čulík v Britských listech.

Slovem simulakrum se označuje obraz, který skutečnost nezobrazuje, ale nahrazuje a snadno může být proměněn ve fetiš. "Je zde vyprázdněn komunikační kód celé subkultury a absurdně zneužit pro pravý opak toho, co kdysi symbolizoval... je ukraden přesně tím, co tak bytostně nenáviděl a proti čemu revoltoval -- (establishmentem)," dodává Dominik Forman.

Přímá volba prezidenta byla od počátku vějička, nabízená pod heslem: Na stranickou politiku rozhořčený lid si chce sám zvolit svého prezidenta. Byl to fetiš, který měl lidi smířit s úpadkem demokracie pod vládou "rozpočtové zodpovědnosti".

O vznikání a zanikání kolektivních fetišů v politických dějinách moderního českého národa jsem už mnohokrát psal. Fetiš je ztělesněná lež, ke které se lze přimknout, abychom vytěsnili nesnesitelnou pravdu.

Kompletní článek ZDE

0
19833

Diskuse

Obsah vydání | 22. 1. 2013