Poslanci ODS jako loutky ekonomických zájmů

16. 2. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Strategie přežití politiků mohou být různé. Někteří poslanci rebelují kvůli "ideovým zásadám" pravice, aby potom "čestně" opustili Sněmovnu a vzali ne jen čestná, nýbrž placená, místa ve státních podnicích. Zřejmě tím chtějí svoje mohutné zkušenosti s nějakou činností uplatňovat i nadále a zřejmě to nebude činnost odborná, kvalifikovaná, která by se mohla uplatnit v soukromém sektoru a pomoci vytvořit nová pracovní místa, jak to pravice po "schopných" lidech stále dokola chce. Někdo je schopný na poctivý byznys, někdo na "hospodaření" s veřejnými penězi. Zejména ve státě, kde nemáme majetková přiznání a máme většinu akciovek spojených s anonymními akciemi, je třeba byznys krmit nějakým tím správným "hospodařením" s veřejnými penězi. Ten, kdo podniká poctivě, ve prospěch veřejného zájmu, ten podniká transparentně. Svaz obchodu a cestovního ruchu, který zjevně rezignoval na to, že by naše vláda měla nějaký zájem na zlepšení situace, dokonce podal stížnost na situaci v ČR do Bruselu bez vědomí ministra Bendla (diví se snad někdo tomu, že s Bendlem a ODS vůbec nemá smysl tyhle věci konzultovat?):

"Původ a pohyb potravin a alkoholu není v Česku stoprocentně dohledatelný. Zdejší legislativa totiž nenařizuje povinně evidovat tržby, a nepoctiví obchodníci tak mohou snáze prodávat nelegální výrobky. Tvrdí to Svaz obchodu a cestovního ruchu (SOCR), který proto podal Evropské unii podnět k posouzení situace."

Je pochopitelné, že mnoha obchodníkům současná situace vyhovuje, i kdyby příště na metanol měly umřít tisíce lidí a i kdyby měly být rozkradeny další desítky miliard na daních. Z něčeho ten systém přece žít musí. Úplnou tragédií pro tento systém by však bylo, kdyby akciové společnosti, dosud kryté anonymními akciemi, měly ukázat své karty a kdyby -- jako v normálních západních zemích -- mělo být dohledatelné, kdo jejich anonymní akcie ve skutečnosti vlastní.

Podle Nadačního fondu proti korupci je v ČR plných 53% všech akciových společností spojeno s anonymními akcionáři. V ODS se tedy bouří další poslanci, podobně jako ti "ideoví" zmínění výše, teď však jde o "ochranu firem". Podle šéfa sněmovního rozpočtového výboru Suchánka prý pravicová strana nemůže nutit "32 tisíc firem, aby svolávaly valné hromady a měnily své postavení." No jo, ono by třeba vyšlo na světlo, že ty firmy žijí z daňových úniků, trestné činnosti a že je vlastní naši politikové, kteří šikovně "hospodaří" s veřejnými penězi.

Proč by se ostatně takhle nedaly ulít i ty peníze, které vyneslo zabíjení lidí metanolem? Nebo máme věřit, že policie zatkla a obvinila i ten vrchol pyramidy, který na nelegálním byznysu s lihem nejvíce vydělává? Chápu, že ODS tohle chápat nechce. Napětí vzrůstá a nové rebelie možná tuto stranu rozloží (což by bylo dobře, protože je už dávno nereformovatelná, její zájem není zájem veřejný, nýbrž zájem určitých firem). Systém přežití ale nezávisí na voličích, bude stačit se domluvit s ČSSD po příštích volbách na nějaké klausovské koalici. V případě rozkladu ODS může mnoho členů přejít do ČSSD a budovat ten samý systém. A zabetonuje se to Temelínem.

Zákony ostatně v této zemi dělá byznys. Ne ten zdravý byznys, jak ukazuje Svaz obchodu a cestovního ruchu, který se nemůže v ČR domoci ochrany poctivého podnikání, a tak se obrací až do Bruselu, nýbrž byznys žijící tak či onak ze státních peněz. Třeba poslanec ODS Úlehla se otevřeně přiznal, že jeho poslanecký návrh, který by zvýšil zisky "podnikatelů" ve fotovoltaice, mu psali právě oni. Poskytuje mimochodem ve svém prohlášení další pochopení pro to, co v Česku znamená "pravice":

"Kolegové si myslí, že to byl můj návrh, ale přistálo mi to na stole od Asociace českých provozovatelů solárních elektráren," řekl. "Nikdy jsem nelobboval pro fotovoltaické elektrárny, nikdy jsem se nepodílel na žádné aktivitě, která by s tím souvisela. Nepodnikám v oboru, kde bych se mohl dostat do kontaktu s lidmi, kteří takovou živnost provozují. Ale jako pravicový politik chráním více české podnikatele než zahraniční firmy, které nám sem dodávají mnohdy i nekvalitní zařízení, která vykazují technologické závady."

Zdá se, že poslanci ODS fungují jako loutky velkých ekonomických zájmů, spojených s vyváděním peněz ze státu, což chtějí zakrýt různými řečmi o pravici zřejmě v naději, že jakmile pravicový volič uslyší "pravice", přestane uvažovat a postaví se na tu správnou stranu. K tomu přidejte národní frašku "Karel versus Miloš" a moralistické hody novinářů a "kulturních činovníků" nad mladými bolševickými fanatiky, kteří se považují za antikomunisty stejně jako Suchánek a Úlehla za pravici, a máte dokonalý obrázek ČR. Jediný, komu v tomto příběhu fandím, je Svaz obchodu a průmyslu a jeho stížnosti do Bruselu. Kéž by na žádost poctivých podnikatelů EU vnutila našim politikům a proti "pravicové" vládě konečně registrační pokladny... Možná by, kdybychom je tu měli už dávno, nedošlo ani k žádné metanolové aféře.

Obchodníci si v Bruselu stěžují na kontrolu potravin a alkoholu ZDE

Článek o anonymních akciích na stránkách Nadačního fondu proti korupci ZDE

Rozklad v ODS vyrábí další rebely ZDE

Poslanec Úlehla přiznal, že mu návrh zvýhodňující solárníky napsali oni sami ZDE

0
Vytisknout
17504

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2013