Zbývá něco jiného než se stát Bulhary?

21. 2. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 2 minuty

ČEZ v Bulharsku postupuje, podle našich vládních i opozičních politiků, naprosto v souladu se všemi zákony a "unijními" předpisy a náš stát by mu měl poskytnout veškerou podporu. Dokonce těm Bulharům poskytuje nejlevnější elektrickou energii v Evropě! Má to ovšem jeden malý problém: Bulhaři takovou nejlacinější elektrickou energii sice ke svým obyčejným životům nezbytně potřebují, ale ze svých příjmů ji nemohou zaplatit. Vyšli do ulic a vlády odstoupila.

Také u nás platíme za elektrickou energii, dodávanou nám jistě v souladu se všemi zákonnými ustanoveními způsobem, který ještě zaručí pohádkové zisky a pohádkový život několika desítkám "solárním baronům", což i předseda vlády ostře odsoudil. Zákony se však musí dodržovat. Není tomu tak dávno, co v Izraeli lidé demonstrovali proti vysokým nájmům. Lidé u nás, především důchodci, platí za zcela legální a dokonce i tržní nájmy velmi podstatnou část svých důchodů lidem, kteří nikterak nepodnikají, jen své nemovitosti dávají k dispozici k tomu, co člověk neodbytně k životu potřebuje, totiž k bydlení. Švýcarský občanský zákoník říká, že pronajímání bytů není podnikatelská činnost a pronajímateli náleží jen platba za zhodnocování kapitálu, nikoliv podnikatelský zisk. Ale kampak na nás s takovými úchylkami. Bydlet se musí.

Banky, zcela v souladu se zákonem, požadují poplatky za vše možné i nemožné tak, jak by si to v jiné evropské zemi nedovolily. U nás si to ovšem dovolit mohou -- je to v souladu se zákonem a neobejdeme se bez nich.

Exekutorští soukromníci, bůh ví proč nazývající se občas "soudními", zabavují plyšové medvídky a další podobnosti lidem, kteří nemají o mnoho více, a to způsobem, který jen obtížně snese srovnání s evropskými poměry. Ale soulad jejich chování se zákonnými poměry panujícími v republice je zřejmý.

Vše je v souladu se zákonem, jen ty zákony nějak nejsou v souladu s tím, co lidé k životu nezbytně potřebují a navíc v souladu s tím, o čem se, zpravidla oprávněně, domnívají, že na to mají právo.

Bulhaři protestovali způsobem, který byl bezpochyby v rozporu se zákonem, jenomže protestovali proti tomu, co sice je v souladu se zákonem, jenom to nechtějí snášet. Vláda odstoupila. My také občas protestujeme. Když jsem se členy ČSSD šel na poslední "demonstraci", při přecházení Jindřišské ulice jsme počkali, až na přechodu naskočí zelený panáček. A podle toho to také dopadlo....

0
Vytisknout
18455

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2013