ČT24: Komu čest, tomu čest

4. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 2 minuty

... včerejší celodenní podíl na sledovanosti zpravodajské ČT24 s hodnotou 20,38 % se stal dosud absolutním maximem od začátku vysílání ČT24. Alespoň tři minuty kontinuálně sledovalo vysílání ČT24 v průběhu dne 4 040 000 dospělých diváků. Nadprůměrné hodnoty sledovanosti měla i včerejší hlavní zpravodajská relace České televize Události. Na obou kanálech ČT si ji nenechalo ujít 1 milion a 110 tisíc diváků starších 15ti let, při podílu na publiku 27,69 %. Výjimečnou sledovanost zaznamenaly i Události v regionech od 18:00, které na kanálech ČT1 a ČT24 sledovalo v průměru 1 055 tisíc 15+, při podílu 35,99 % diváků. Nejvyšší sledovanosti dosáhla ČT24 okolo 16. a 18. hodiny, kdy ji sledovalo více než 600 tisíc diváků starších 15 let.

Tolik tisková zpráva ČT. Ano. Povodně prokázaly, že Česká televize umí plnit veřejnou službu v oblasti zpravodajství nejlépe. Místo namyšleného Železného či mentorujícího Moravce nasadilo zpravodajství jako moderátora tvrdého rozhlasového profesionála Martina Veselovského, který nenechal žvanit pražského "povodňového" primátora ani o vteřinu déle, než bylo nutné. Místo pobíhajících slepic se na obrazovce střídaly precizně odbavené záběry, doprovázené faktografickým komentářem. I když ne vždy naprosto aktuální záběry, přesto ukázaly, že ČT umí být tam, kde se něco děje a zvládá řemeslo na jedničku.

Že umí přinést informace bez politických spinů. Že umí tvořit veřejnou službu, na kterou se lidé mohou spolehnout. Když jde o život. A to je dobře. Profesionálům za kamerou či mikrofonu v terénu i ve studiu patří dík za obrovské nasazení. Dík patří i technikům, kteří dokázali vše a vždy odbavit i v extrémních podmínkách. Je jen škoda, že ČT prokazuje své opodstatnění jen někdy - tehdy, kdy jde "o život". Snad i to se zakrátko zlepší...

Protože takovou ČT, jaká je nyní, takovou ČT potřebujeme. Která má v erbu vepsáno "sloužím, tedy jsem". A parafráze Descartova výroku (Principia philosophiae, I.7.) je tím pravým erbovním heslem pro službu veřejnosti, o které nikdo nikdy nebude pochybovat.

0
Vytisknout
10709

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2013