Na smrti princezny Diany "se možná podílela zvláštní jednotka britské armády"

18. 8. 2013

čas čtení 4 minuty

Britská policie vyšetřuje tvrzení, že se možná na smrti princezny Diany podílely britské speciální vojenské jednotky SAS

Televizní zpravodajství Channel Four News má k dispozici dopis, který napsali r. 2011 tchán a tchyně nejmenovaného vojáka, "vojáka N", člena jednotky SAS. Dopis obsahuje tvrzení, že se speciální vojenská jednotka SAS možná podílela na smrti princezny Diany.

Channel Four News získal tento dopis v souvislosti se stíháním u vojenského soudu jiného vojáka SAS, seržanta Dannyho Nightingalea, který byl shledán vinným z toho, že protizákonně vlastnil revolver a munici.

Dopis pojednává o "vojáku N", který v armádě bydlel ve stejném místě jako seržant Danny Nightingale a byl také u procesu s Nightingalem hlavním svědkem vojenské prokuratury.

Dopis byl během procesu předán vojenské prokuratuře, a než byl poskytnut soudu, byla v něm začerněna jména a různé podrobnosti.

V dopise zoufale prosí tchán a tchyně vojáka N velitele SAS, aby zasáhl, protože prý voják N vyhrožuje, že je usmrtí a že bude zastrašovat jejich dceru.

Tchán a tchyně také v dopise píší o smrti princezny Diany toto:

"Také jí (tj. dceři) řekl, že smrt princezny Diany zařídil XXX a že to bylo utajeno. Takže jakou máme moje dcera a já šanci proti jeho hrozbám?"

Pisatel dopisu také uvádí, že voják N vyhrožoval jejich dceři, že může zařídit, aby "zmizela", a informoval ji o existenci schránky, kterou někteří členové SAS používají pro "soukromé účely".

V dopise se píše:

"Do schránky se dává jméno, adresa a podrobnosti toho, co chtějí, aby se udělalo, a pak jeden z nich, kdo si chce vydělat peníze navíc, si ty údaje vezme a udělá to."

Dopis se pak velitele ptá, zda jsou ve schránce jejich jména a podrobnosti o jejich rodině.

Rukou psaný sedmistránkový dopis se také zmiňuje o jiném členu jednotky SAS, který údajně zastřelil svou manželku a celou její rodinu. V dopise se praví: "Připomínal mé dceři muže, který měl doma problémy, a tak se vrátil domů a zastřelil jí i její rodinu."

Dopis tvrdí, že voják N rodině přiznal, že během své služby v SAS usmrcoval ženy a děti:

"Neustále nám vykládá o tom, jak při práci v armádě zabíjel. Jak zabil ženy a děti a jednoho kněze, jehož palec u nohy se dál pohyboval, i když už byl mrtvý."

Voják N byl nedávno vězněn ve vojenském vězení po dobu dvou let poté, co přiznal, že měl doma pistoli typu Glock, granát a munici. Dopis se zmiňuje o tom, že voják N měl doma zbraně mnohokrát.

"Děsil mou dceru tím, že si domů nosil zbraně. Rozložil je na koberci v obýváku a říkal, musíme pozvat kamarády, protože jim to chci ukázat. Našla pistoli ve skříni pod schody. Měl pistoli v autě a v nočním stolku. Řekl nám, že to může kvůli své práci."

Dopis byl nyní předán londýnské Metropolitní policii.

Pokud jsou tvrzení v něm obsažená pravdivá, znamená to zřejmě, že voják N nebyl v normálním duševním stavu. Údajně se skrýval před motocyklem, který projel ulicí, protože "byl přesvědčen, že ho chce někdo dostat".

Tchán a tchyně v dopise zdůrazňují: "Varujeme už delší dobu, že se tenhle člověk nechová normálně, přesto nás všichni ubezpečují, že je naprosto v pořádku. Bezpochyby vykonává své zaměstnání dobře, ale nedokáže svou práci nechat v práci, doma se chová jako v práci a zachází s námi všemi velmi špatně. Několikrát jsme byli jeho chováním naprosto zděšeni."

Dopis pak žádá armádu o pomoc: "Vy jste mu poskytli výcvik a proto by armáda měla zasáhnout a převzít určitou míru odpovědnosti."

Scotland Yard uvedl: "Metropolitní policie nyní hodnotí informace, které jsme nedávno obdrželi v souvislosti s úmrtími princezny Diany a Dodiho al Fayeda a zkoumá jejich relevanci a důvěryhodnost. Není to znovuotevření tohoto případu."

Ministerstvo obrany se k dopisu odmítlo vyjádřit.

Channel Four nezná totožnost vojáka N a nemůže nezávisle ověřit tvrzení o jeho chování.

Podrobnosti ZDE

0
Vytisknout
10151

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2013