Magistrát Prahy 1 hájí zájmy kdekoho, jen ne svých občanů

24. 9. 2013 / Michal Šanda

čas čtení 3 minuty

"Občan Čečil řádně platí nájem za byt, v němž není možné bydlet, a přestěhovat se nemá kam. Vlastně má, může si vzít fňuknu, deku a baterku a rozložit bivak na podlaze..."

Kdo neznal Pepíčka Čečila v dobách undergroundu, určitě se s ním a jeho písničkami hranými na pověstnou fňuknu, neboli heligónku, potkal na nějakém hudebním festivalu nebo jiné kulturní akci. No a ti, kteří nevytáhnou paty z domova, ho od letošního jara znají z rádia, kde s Oldřichem Kaiserem kongeniálně spolupracoval na adaptaci Haškova Švejka.

Slovo domov, které tu padlo, je kardinálně důležité. Čečilův domov je už čtyřicet let v Truhlářské ulici. Přeloženo do jazyku doby: lukrativní lokalita v centru města. V minulosti už developeři vybrabčili kasárna na Náměstí Republiky a nechali z této historické budovy pouze potěmkinovskou kulisu obvodových zdí. Teď se začali porozhlížet i v okolních uličkách. Z pavlačáku v Truhlářské bude co nevidět noblesní rezidence. Bohužel jim v cestě stojí právě Čečil. On by nestál, Pepíček je neuvěřitelně skromná osobnost, která by se spokojila s náhradním bytem. Stačila by garsonka. Ten stávající je krcálek o 14 m², tedy rozhodně žádný přepych. A teď se mu sem ještě nabourali stavebníci.

Citujme z dopisu advokáta, adresovaného úřadu Městské části Praha 1: "Dům prochází rekonstrukcí, která stále více zasahuje do práva užívání bytu a přilehlých prostor. Zástupce stavební firmy klientovi sdělil, že nadále nemůže užívat WC, které má na chodbě, a teprve poté, co klient odmítl sdílet zařízení se stavebními dělníky na dvorku, dojednal mu užívání WC s jinými nájemníky v jiném patře domu. To klientovi samozřejmě, vzhledem k věku, komplikuje zejména noční užívání tohoto zařízení. Nyní zástupce firmy sdělil klientovi, že mu odkryjí strop a vyzval ho k vystěhování s tím, že místnost se stane neobyvatelnou."

V současné době je Čečilův byt kromě rámusu ze sbíječek zahlcen mračnem prachu. Minulé úterý prorazili stavaři díru do stropu nad Čečilovou postelí a zdá se, že skutečně dojde k avizovanému stržení stropu. Absolutní pozbytí soukromí, posvěcené magistrátními úředníky. Není to ovšem zdaleka první případ, Praha 1 je pověstná tím, že její magistrát hájí zájmy kde koho, jen ne svých vlastních občanů.

Ergo kladívko, občan Čečil řádně platí nájem za byt, v němž není možné bydlet a přestěhovat se nemá kam. Vlastně má, může si vzít fňuknu, deku a baterku a rozložit bivak na podlaze ve vlakové zastávce Bezpráví.

0
Vytisknout
11308

Diskuse

Obsah vydání | 25. 9. 2013