Budeme opakovat stále stejné chyby?

14. 10. 2013 / Jiří Bátěk

čas čtení 2 minuty

Blížící se parlamentní volby i celkový polistopadový vývoj způsobují u mnoha lidí značnou skepsi a beznaděj. Řeší to různě. Někteří volby ignorují, jiní chtějí volit opačný pól politického spektra, než volili dříve, mnozí i z jakési společenské revolty chtějí hlasovat pro KSČM. Chtějí je volit proto, že tato strana není od sametové revoluce spojena s žádnou korupční kauzou.

Podle některých politologů (Zdeněk Zbořil) však nyní již existuje dohoda mezi některými politickými stranami a předvolební klání je tedy jen jakousi komedií pro dav. Např. v pořadu ČT Interview Daniely Drtinové nám exministr zahraničí a lídr pražské kandidátky TOP 09 Karel Schwarzenberg poodhalil možnou budoucí koalici. Zcela nevyloučil možnost uzavření povolební koalice TOP 09 s ČSSD. Podmínil takové spojení tím, že by obě strany musely být vyrovnané co do počtu mandátů. Jsem tedy zvědav, co budou dělat voliči ČSSD, až se tato strana např. spojí s TOP 09. Nebo až se ukáže, že idealizovaní komunisti jsou úplně normální stranou se všemi neduhy a sváry, kterými trpí dnes třeba ODS.

Podle mého názoru děláme chybu, že jdeme neustále "ode zdi je zdi". Chováme se stádovitě a naše (dodejme, že oprávněná) naštvanost a znechucení zdegenerovanými politiky končí opakováním stejných schémat. Volíme prostě pořád stejné politiky, kteří jsou ve své postatě nereformovatelným vymírajícím druhem. Upneme se na nějakou naši volbu a již nejsme schopni přijímat a vyhledávat nové podněty a přemýšlet nad novými politickými subjekty. Své vykoná i sledování předvolebních průzkumů a strach, aby hlas nepropadl.

Přitom je potřeba, podle mého názoru, dostat do sněmovny nové kvalitní politické strany (i když se třeba všechny nechytnou a některé dopadnou jak VV), ale přesto alespoň potenciálně umožní nějakou změnu. Hnutí, jejichž kandidáti odvedli kus práce např. v komunální politice svého regionu a dlouhodobě vykazují dobré výsledky. Zavedené strany sice pořád o změnách také mluví, ale končí jen u planých slov a účelových předvolebních programů.

0
Vytisknout
11610

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2013