Proč mají mnozí Češi tak rádi "hodinky nenávisti"

1. 11. 2013

čas čtení 2 minuty

Tlustý titulek z Deníku Referendum: "Hašek, Škromach, Tejc a Zimola přiznali sobotní schůzku u Zemana" A víte vy co? Mně už to taky začíná připadat jako z Kladiva na čarodějnice. Létali jste na Petrovy kameny? Obcovali tam s Ďáblem? A hlučící dav dole si vyprazdňuje mozky ve vřavě spravedlnosti. Nikde ani náznak analýzy skutečných problémů, souvislostí, procesů dějinných (a ne čarodějnických)! píše na svém Facebooku Martin Hekrdla a poukazuje na to, že na urválkovskou argumentaci se specializuje zejména Deník Referendum, viz např. ZDE

Nemohu než se k té kritice připojit, poznamenává Jan Čulík. Nenávistné kampaně ode zdi ke zdi, případně šílené spekulace o tom, co kde kdy údajně způsobilo "monstrum na Hradě" Miloš Zeman, jsou směšné.

Odvádějí pozornost od skutečných problémů, které v České republice nikdo neřeší, především strategického uvažování o budoucnosti v oblasti ekonomické, politické i kulturní. Zajímalo by mě, kde se ta zaťatá iracionální nenávist v lidech bere? Čím víc iracionální nenávisti, tím míň strategického uvažování pro budoucnost. Nepřijde lidem blbé přidávat se nemyslivě k jednotnému davu? Není jim na té nenávistné mobilizaci nic divného? Je mi docela trapně, když vidím spoluobčany, jak využívají dočasné svobody k tomu, aby se navzájem namísto řešení problémů mlátili přes hlavy.

PS: Toto není prohaškovský či prozemanovský povzdech, jak ho mylně někteří čtenáři okamžitě začali interpretovat a poskytli tím bohužel pro zde míněná tvrzení důkazy, že mnozí lidé prostě nejsou schopni uvažovat o tvůrčím kompromisu, ale jen o mstivosti, vylučování a nenávisti. Je mi líto, ale obsese podružnostmi dne na úkor závažného uvažování o strategii - zatímco tím, o co skutečně jde, se nikdo nezabývá a to uniká - je katastrofická.

Je zcela zjevné, že v ČSSD existují dvě - nyní nesmiřitelná - křídla a dokud si to strana nevyřeší (a nelze to vyřešit zadupáním jedné z obou frakcí do země) je ta strana v průšvihu. Jenže pokusy zadupat "protivníka" do země se v ČR řeší všechno. :( Strategie neexistuje, je nahrazována nenávistí k "protivníkovi".

0
Vytisknout
11732

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2013