Navzájem znepřátelení syrští povstalci ztrácejí dobytá území

4. 11. 2013

čas čtení 1 minuta

Síly loajální k syrské vládě využívají výhod plynoucích z rostoucího nepřátelství mezi opozičními skupinami k postupu na povstalecká území na severu země. Tím se mění některé dlouho nezpochybňované předpoklady ohledně syrské občanské války.

V neděli rezignoval důležitý velitel Svobodné syrské armády podporované USA, plukovník Abdal Džabbar Akajdí. To dále zdůrazňuje důsledky vzájemných sporů mezi povstalci pro úsilí o svržení Asada, ale také pro samotné držení území, která povstalci po dvou letech bojů kontrolují. Akajdí byl jedním z hlavních příjemců americké pomoci, ale nyní odstoupil na protest proti sporům v povstaleckém táboře. Ty viní z páteční ztráty strategického města Safira jihovýchodně od Allepa.

Pád Safiry znamená obnovení zásobovacích linií mezi Damaškem a vládními silami, které se drží v rozděleném Aleppu, podle různých zdrojů prvním či druhém největším syrském městě. Zároveň se loajalisté mohou pokusit obsadit i další povstalecké pozice v této provincii, většinou držené povstalci déle než rok.

Podle Akajdího Safira padla poté, co islamisté nepřišli na pomoc největší aleppské jednotce, brigádě Tavhíd. Ta musela ustoupit kvůli bombardování vládním letectvem.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9111

Diskuse

Obsah vydání | 5. 11. 2013