Dohoda z Ženevy ohrožena: Ve Slavjansku bylo usmrceno pět osob

20. 4. 2014

čas čtení 2 minuty

Čtvrteční dohoda ze Ženevy ohledně řešení ukrajinské krize je vážně ohrožena v důsledku skutečnosti, že v neděli ráno bylo v přestřelce nedaleko Slavjansku usmrceno nejméně pět osob. Velikonoční příměří, které vyhlásila kyjevská vláda, bylo drsně porušeno, když na sebe začaly před noc střílet dvě skupiny. Podle zpráv byli usmrceni tři proruští extremisté a dva útočníci, jejichž totožnost nebyla zjištěna.

Slavjansk je jedním z řady měst, která v posledních dnech ovládli proruští ozbrojenci, jejichž podpora Rusku je zjevná, avšak jejichž původ zůstává nejasný. Podle dohody podepsané ve čtvrtek v Ženevě Evropskou unií, Ruskem, Ukrajinou a USA, měly být všechny tyto jednotky staženy, avšak nic takového se neděje. Na východní Ukrajinu směřuje tým vyjednavačů, kteří se budou pokoušet přesvědčit proruské skupiny, aby se rozešly, avšak úspěch takového přesvědčování je velmi nejasný. Situace neruských novinářů na východní Ukrajině začíná být v posledních dnech nebezpečná, poznamenává Guardian.

Rusko tvrdilo, že na vojenské stanoviště před městem zaútočili ultrapravicoví nacionalisté. Ministerstvo zahraničí v Moskvě obvinilo Kyjev, že neodzbrojil "extremisty a teroristy" a z přestřelky obvinilo Pravý sektor, nacionalistickou ukrajinskou organizaci, která podporuje prozápadní prozatímní vládu na Ukrajině.

Nový samozvaný primátor Slavjansku, Vjačeslav Ponomarjov, zdůraznil, že je naléhavě zapotřebí ruských vojsk na ochranu civilního obyvatelstva. Pohrozil, že by "osobně zastřelil" ukrajinského ministra vnitra Arsena Avakova, kdyby mohl.

Úřady v Kyjevě charakterizovaly incident, k němuž došlo brzo v neděli ráno v Slavjansku, jako "primitivní provokaci", vyrobenou pro ruskou televizi. Uvedly, že některé podrobnosti přestřelky byly tak nepravděpodobné, že byly až absurdní. Ukrajinská výzvědná služba tvrdí, že incident nainscenovala ruská vojenská rozvědka GRU za pomoci kriminálních elementů.

Ruské televize tvrdily, že útočníci na místě zanechali navštívenku Dmitrije Jaroše, šéfa Pravého sektoru. Nalezeny byly také čerstvě natištěné stodolarové bankovky, satelitní mapa oblasti a německá zbraň z druhé světové války.

Nebylo možno potvrdit z nezávislých zdrojů ani počet mrtvých, ani příslušnost útočníků. Nová ukrajinská vláda a mnozí na západě se obávají, že takovýto incident by mohl vést k obdobnému ruskému manévru, jaký vedl minulý měsíc k anexi Krymu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2014