V Rusku roste znepokojení nad nejasnou rolí ruské armády na Ukrajině

28. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

V Rusku roste znepokojení ohledně nejasné role její armády na Ukrajině, jak se začínají objevovat další a další nepřímé důkazy o angažmá ruské armády na Ukrajině. Redakční komentář v respektovaném ruském deníku Vedomosti ve středu konstatoval, že ruští vládní činitelé mají povinnost vysvětlit, zda Rusko je či není ve válce. "Bojuje Rusko na Ukrajině, a pokud ano, na jakém základě? Pokud tam nebojuje, kdo to byl pohřbíván v čerstvých hrobech a kdo je vyslýchán ukrajinskými bezpečnostními službami?"

Ukrajina obvinila Rusko z dalších vstupů ruských vojáků na ukrajinské území, jen několik hodin po rozhovorech mezi prezidenty obou zemí, které, jak se zdá, nepřinesly žádné konkrétní výsledky.

Vladimír Putin a Petro Porošenko v úterý jednali v Minsku soukromě dvě hodiny po několika hodinách širších rozhovorů kolem kulatého stolu, jichž se účastnili i představitelé Evropské unie a prezidenti Běloruska a Kazachstánu. Avšak oba politikové pak rozhovory interpretovali každý úplně jinak.

Ukrajinský prezident Porošenko tvrdil, že všechny hlavy států, přítomní na rozhovorech, včetně Putina, přislíbily, že budou podporovat jeho "mírový plán" a také dodal, že byla uzavřena dohoda, že se ukrajinští a ruští pohraničníci brzo sejdou k diskusi o situaci na hranicích.

Putin však uvedl, že rozhovory byly "především o hospodářské spolupráci" a tvrdil, že veškeré jednání o vyřešení konfliktu by mělo být mezi Kyjevem a představiteli východních regionů.

"O těchto věcech jsme podrobněji nehovořili," řekl Putin. "Upřímně řečeno, nemůžeme diskutovat o podmínkách příměří nebo o možných dohodách mezi Kyjevem, Doněckem a Luhanskem. Do toho nám nic není, je to vnitropolitická otázka pro samotnou Ukrajinu."

Putinova slova ignorují skutečnost, že Ukrajina přišla o správu části své hranice a je přesvědčena, že přes ruskou hranici volně přijíždějí ruské zbraně a bojovníci na pomoc vzbouřencům. Také rostou obavy, že na východě Ukrajiny operují pravidelné ruské vojenské jednotky.

Tyto obavy byly posíleny tvrzením ohleně tajných pohřbů ruských vojáků, kteří byli údajně usmrceni při bojích na Ukrajině, a také dosud nejkonkrétnější důkazy: zajetí devíti ruských vojáků bojujících na ukrajinském území. Poprvé přiznaly zdroje na ruském ministerstvu obrany, že na Ukrajině byli ruští vojáci, avšak uvedly, že šlo o část pohraniční kontroly, která přešla na ukrajinské území "omylem".

Putin přiznal, že ruští vojáci byli zajati na Ukrajině, ale tvrdil, že přešli přes hranici omylem a srovnal tento incident s ukrajinskými vojáky, kteří přešli hranici do Ruska, aby unikli obklíčení povstaleckých sil. "Konec konců, ukrajinští vojáci vstoupili i na ruské území a my jsme s tím neměli žádný problém. Doufám, že v tomto případě také nebudou žádné problémy s ukrajinskou stranou," řekl Putin.

Ukrajina předvedla některé tyto vojáky na tiskové konferenci ve středu v Kyjevě. Vojáci ve vojenských uniformách konstatovali, že si od svého zajetí uvědomili,že ruská média o situaci na Ukrajině lžou. Avšak vzhledem k okolnostem nebylo možné určit, zda muži hovoří svobodně, nebo pod nátlakem.

Ukrajinský vojenský mluvčí Andrij Lysenko tvrdil ve středu, že na Ukrajinu vstoupili v pěti obrněných transportérech daalší ruští vojáci.

V Rusku roste nepokoje ohledně nejasné role její armády na Ukraajině, jak se začínají objevovat další a další nepřímé důkazy o angažmá ruské armády na Ukrajině. Redakční komentář v respektovaném ruském deníku Vedomosti ve středu konstatoval, že ruští vládní činitelé mají povinnost vysvětlit, zda Rusko je či není ve válce.

"Bojuje Rusko na Ukrajině, a pokud ano, na jakém základě? Pokud tam nebojuje, kdo to byl pohřbíván v čerstvých hrobech a kdo je vyslýchán ukrajinskými bezpečnostními službami?"

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11894

Diskuse

Obsah vydání | 29. 8. 2014