Francie oznámila nejtvrdší zákony proti kouření

29. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Francie, kde ze spodního rtu každého herce nebo intelektuála kdysi visela cigareta Gauloise, plánuje zavést nejtvrdší zákony proti tabakismu na světě.

Pestré barvy a názvy značek na balíčcích budou nahrazeny zdravotním varováním vyvedeným velkým písmem a fotografiemi nemocných orgánů kuřáků. Řidiči a pasažéři vozidel budou mít zakázáno kouřit v přítomnosti dětí mladších 12 let.

Opatření mají začít platit od roku 2016, ale nekompromisní kampaň v televizi a rozhlase začala již v pátek. Varuje, že tabák zabíjí každého druhého kuřáka. Tabákové společnosti budou muset platit poplatek sloužící k financování protikuřácké kampaně a dojde na opatření proti skrytému lobbingu tabákových společností.

Ministryně zdravotnictví Marisol Touraine vysvětlila, že "Nemůžeme dál akceptovat fakt, že počet úmrtí způsobených tabákem ve Francii je ekvivalentem každodenního pádu dopravního letadla s 200 lidmi na palubě."

Cílem ministryně je během 40 let zcela vymýtit kouření tím, že u nových generací nevznikne návyk. Střednědobým cílem je omezit kouření (kouří každý třetí dospělý Francouz) na britskou úroveň, tj. 20%, do roku 2024.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10380

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2014