Německo by nedokázalo plnit střednědobé závazky vůči NATO

29. 9. 2014

čas čtení 1 minuta

Pokud by NATO vyzvalo své členy, aby mobilizovali proti útoku, německá armáda by nesplnila standardy střednědobé připravenosti, oznámili dnes němečtí představitelé.

Vyjádření následuje po zprávách o selhání vybavení. Kvůli němu němečtí instruktoři cestou do Iráku zabloudili v Bulharsku, když letadlo mělo poruchu. Prodlení v zásobování kurdských bojovníků zbraněmi také souvisí s dopravními problémy.

Poslední incident představuje porucha na dvou stárnoucích dopravních letadlech C-160, která měla dopravit pomoc do oblastí postižených epidemií eboly. Stroje byly o víkendu uzemněny na ostrově Gran Canaria a čekají na opravu.

Mluvčí ministerstva obrany potvrdil zprávu listu Spiegel, že v případě útoku na NATO by Německo nedokázalo ve lhůtě 180 dnů připravit přiměřený počet vojenských letadel. Krátkodobá připravenost tím však údajně není ohrožena.

Nicméně mluvčí současně zmínil zprávu vypracovanou externími experty, která má být publikována příští týden. Podle ní různé problémy budou přetrvávat léta.

Bývalý náčelník generálního štábu Harald Kujat sdělil stanici rbb-Inforadio, že problémy s vybavením jsou odrazem nedostatečných výdajů na obranu.

Německo vloni snížilo výdaje na obranu o zhruba 800 milionů eur na 32,44 miliard eur.

(Podle IISS bylo Německo v roce 2013 ve výši výdajů na zbrojení na 8. pozici za USA, Čínou, Ruskem, Saúdskou Arábií, Británií, Francií a Japonskem. Podle letošní expertní zprávy by Armáda České republiky nedokázala zajistit šestiměsíční nasazení mechanizovaného praporu v zahraničí. - KD)

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7753

Diskuse

Obsah vydání | 1. 10. 2014