Maďarsko: Vyprázdňování demokracie

29. 10. 2014

čas čtení 4 minuty

V době, kdy se rozkládá důvěra veřejnosti v politiky po celé Evropě má maďarský premiér Viktor Orbán jeden z nejsilnějších volebních mandátů v EU. Jeho politická strana Fidesz v roce 2010 ve volbách zaznamenala drtivé vítězství nad roztříštěnou a morálně zbankrotovanou středolevicovou opozicí. Loni v dubnu Orbán zase vyhrál volby, letos v květnu zvítězil v eurovolbách a v říjnu v komunálních volbách ovládl skoro všechna maďarská města.

'

V parlamentě má Orbán dvoutřetinovou většinu, takže maďarský parlament je jen razítkovací instituce. Až do roku 2018 nebude muset Orbán jít k volbám. Je zjevné, že té doby chce využít k radikální restrukturalizaci Maďarska, píše deník Guardian. Jedinou organizovanou opozicí jsou neofašisté ze strany Jobbik. Znamená to, že pouliční demonstrace Orbána nemohou nijak ohrozit.

Zsuzsanna Szelényi, levicová poslankyně a psycholožka, charakterizuje Orbána jako nepokojného a bojovného člověka s megalomanskými tendencemi. "Neustále mluví o revoluci. A velmi lidi polarizuje. Potřebuje nepřátele a pořád je vytváří. Tak vidí svět. Vždycky byl velmi destruktivní osoba."

Orbán chce zjevně především zničit západní model demokracie. V nechvalně známém projevu ke stoupencům v Rumunsku, proneseném v červenci, vyhlásil Orbán, že je západní model mrtvý a citoval autoritářské režimy Ruska, Číny, Turecka a Singapuru jako vzory, které bychom měli napodobovat. "Loučíme se se západoevropskými dogmaty, osvobozujeme se od nich," vyhlásil. "Musíme opustit liberální metody a zásady organizace společnosti. Nový stát, který budujeme, je neliberální stát."

Kritikové v Budapešti argumentují, že Orbán vyprazdňuje demokracii. Přepsal ústavu a jmenoval 11 z 15 soudců Nejvyššího soudu, aby si zajistil dvoutřetinovou většinu u ústavního soudu.

Orbán zneužil nových mediálních zákonů k tomu, že proměnil veřejnou televizi v propagandistický nástroj své vlády. Používá daňových inspektorů a peněz z reklamy k zastrašování, ožebračování a oslabování kritických médií.

"Novináři nejsou v Maďarsku vězněni. Ale Orbán ovládá média a existuje množství autocenzury," konstatoval jeden vysoký diplomat. "Když vás chtějí zastrašit, pošlou na vás daňové inspektory. Vždycky něco najdou."

Orbán zahájil útlak nevládních organizací a obvinil je, jako Putin, že to jsou cizí agenti. Podle západních i maďarských diplomatů v Budapešti plánuje Orbán čistku v diplomatické službě a chce odstranit až tři čtvrtiny maďarských velvyslanců.

Chce znárodnit část bankovního sektoru, kterému v Maďarsku dominuje Rakouskou a Itálie. Chce zajistit, aby bylo nejméně 50 procent bank v maďarských rukou. Nařídil také, aby pozemky, které se za posledních dvacet let pronajali cizinci, byli vráceny maďarským majitelům, s tím že místní lidi byli bohatými lidmi ze Západu podvedeni. Brusel hrozí soudním stíháním.

Orbánův radikalismus znamená, že je Maďarsko v konfliktu s Bruselem, i když Evropská unie je pro Maďarsko klíčově důležitá, protože Maďarsko má z Bruselo dostat v nadcházejících čtyřech letech 34 miliard euro. Orbán se spojuje s Putinem v době největšího napětí mezi Ruskem a Západem od osmdesátých let. Proto si vysloužil ze všech členských zemí EU dosud nejostřejší kritiku z Washingtonu.

V lednu se Orbán tajně v Moskvě setkal s Putinem a získal od něho úvěr ve výši 10 miliard dolarů zato, že Rusku poskytl kontrakty na výstavbu jaderných elektráren. V záři se setkal s šéfem Gazpromu a zrušil politiku EU vůči Rusku a UKrajině tím, že odmítl pumpovat zemní plyn z Maďarska zpět na Ukrajinu. Tím sabotuje požadavek EU, abybyly pro Kyjev zabezpečeny dodávky plynu.

Barack Obama nedávno zahrnul Maďarsko spolu s Ázerbajdžánem, RUskem, Venezuelou a Egyptem do skupiny zemí ohrožujících základní svobody.

Victoria Nulandová, náměstkyně amerického ministra zahraničí pro evropské záležitosti, se nedávno vyjádřila o Orbanovi: "Jak můžete v noci spát pod přikrývkou NATO a ve dne prosazovat neliberální demokracii, vyvolávat nacionalismus, omezovat svobodný tisk a démonizovat občanskou společnost?" Američané pak zakázali přístup do USA 10 maďarským vládním úředníkům na základě korupce.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
10721

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2014