Svobodný trh a svobodná společnost nejsou džungle

31. 10. 2014 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Události posledních dní mě nutí, abych znovu opakoval, že svobodný trh a svobodná společnost nejsou džungle. Mám na mysli insolvenční mafii, o které mluvil Pavel Rychetský v nedělních Otázkách V. Moravce, a pak dění ve Vrběticích. Svoboda nespočívá v tom, že mocný a silný si dělá, co chce, ale v tom, že stát vytváří pravidla na ochranu veřejného zájmu a vynucuje je. Podnikání mimo zákonný rámec škodí svobodě, neboť se děje na úkor svobody, zdraví a životů druhých.

Viděli jsme to už u metanolové mafie. Svoboda prodávat nelegální líh s metanolem vedla k zabíjení lidí, k obrovským daňovým únikům a neoprávněné ekonomické moci, soustředěné v rukou zločinců. Podobně když Pavel Rychetský líčil, jak u nás nějaké insolvenční podání, učiněné prostřednictvím bílého koně (třeba bezdomovce), může zruinovat fungující firmy a vytunelovat z nich peníze pro mafii, zdůraznil: v prvé řadě musí činit policie. Cituji konkrétní případy podle Svazu průmyslu a dopravy:

"Tři firmy na výrobu světel -- Trevos, Hormen a Halla -- spadly do insolvence. Všechny najednou a pravděpodobně neprávem. "Naše společnost ty firmy, které na nás podaly insolvenční návrh, vůbec nezná," říká spolumajitel Trevosu Vilém Šulc. "Samozřejmě je to celé vymyšlené. Jde o jednoznačnou snahu poškodit naši společnost," přidává se předseda představenstva firmy Halla Daniel Černý. Podobně hovoří i šéf Hormenu Jiří Hrachovina, podle kterého firma nikdy neměla jedinou fakturu po splatnosti.

Všechny tři insolvenční návrhy se podobají jako vejce vejci. Zástupci poškozených firem se shodují, že obsahují zfalšované dokumenty a neexistující dluhy. Ve všech případech je stejný i autor podání -- společnost Telepike s dvaadvacetiletým jednatelem. Podle informací z obchodního rejstříku má muž trvalý pobyt v budově sedlčanského městského úřadu a kvůli dluhům je v exekuci.

Aby mohla být vyhlášena insolvence, musí firma po splatnosti dlužit více věřitelům. V případech zmíněných tří firem jsou ale i zbylí věřitelé podezřelí. "Každá má až desítky jednatelů, většinou z území Ukrajiny, Ruska, Moldavska, takže jde evidentně o nastrčené firmy," vysvětluje Daniel Černý. A co víc -- bankovní konta, na která měly údajné dlužné částky doputovat, neexistují vůbec." ZDE

Svoboda přece nezáleží v tom, že mafie zlikviduje fungující firmu. Ale pokud se na tom shodneme, pak musíme mít zcela jinou svobodu, než jakou tu po ruském vzoru 25 let budujeme. Slabá policie a justice, neschopné hájit veřejný zájem, znamenají silnou mafii a zrušení svobody.

Podívejme se ale na hrůzu ve Vrběticích. Nějaké soukromé firmy tam podnikaly s desítkami tun munice. Najednou to vybouchlo, chová se to prý jako sopka, střepiny dolétly až kilometr od epicentra a stále se může stát, že tam dojde k ještě větší katastrofě.

"Exploze skladu číslo 16 podle Dlouhého zasáhla 12 objektů. U dvou byl poškozen plášť, ale nebyla zasažena munice. V epicentru výbuchu zůstala podle něj část pěchotní, dělostřelecké a letecké munice, zbytek byl rozmetán do okolí. Střepiny byly nalezeny 1000 metrů od skladu. Dlouhý zároveň zároveň přiznal, že jsou v areálu pozůstatky arzenálu raket středního doletu typu SS-20 sovětské výroby. Zda jde jen o skelety nebo o funkční techniku, neuvedl. Nacházejí se však podle něj na místě, které není explozemi bezprostředně ohroženo.

Nejnebezpečnější prostor je ohraničen v okruhu dvanácti set metrů od epicentra. Denně na bezpečnost kolem něj dohlíží stovka policistů. Od příštího týdne bude kolem areálu a v areálu muničního skladu přitomna asi stovka příslušníků vojenské policie."

Zdroj: ZDE

Policie a hasiči, dokonce i armáda, tedy složky placené z veřejných peněz, se v takové situaci hodí. Tyto strašlivé důsledky jsou typickým produktem svobody podnikání na český způsob. Co tam vlastně ty firmy dělaly? Kdo jim to dovolil, kdo je kontroloval? Cui bono? Včera v Radiožurnálu spekuloval novinář Jaroslav Spurný, že klidně mohlo dojít v rámci výhodnosti podnikání k "likvidaci" nepotřebné munice v tomto prostoru tím způsobem, že by mohla být předprodána Islámskému státu.

Svobodný trh nemá být ideologický konstrukt, kolem kterého se tančí jako kolem zlatého telete, není to žádný přírodní zákon, který se o sebe postará, je to naopak nástroj, který si společnost vyvinula, aby zajistila výměnu zboží a informací, konkurenci a pokrok. O tento nástroj se musí společnost pečlivě starat, pečlivě zkoumat, zda jeho fungování v tom či onom aspektu je v souladu s veřejným zájmem, zda umožňuje růst inovací a férový konkurenční boj. Kdekoli se za ideologické řečičky o svobodě trhu chce schovat nějaká prachsprostá mafie, musí zakročit velice tvrdě a účinně policie a justice.

Vystoupení Pavla Rychetského v OVM ZDE

0
Vytisknout
8558

Diskuse

Obsah vydání | 4. 11. 2014