Alternativa projektu South Stream: Více plynu z Ázerbájdžánu

17. 12. 2014

čas čtení 1 minuta

Poté co Moskva zrušila projekt plynovodu South Stream Evropská unie zintenzívnila jednání o možných alternativách. Plynovody TAP a TANAP mají být postaveny s kapacitou dvojnásobnou než původně projektovanou, což by mělo umožnit výrazně zvýšit import zemního plynu z Ázerbajdžánu.

Podle ekonomické přílohy německého magazínu Spiegel bylo před několika dny dosaženo dohody během jednání nového eurokomisaře pro energetiku Maroše Šefčoviče s ázerbajdžánským prezidentem Ilchamem Alijevem a tureckým ministrem energetiky Tanerem Jildizem.

"Všichni účastníci jsou přesvědčeni, že plynovod bude postaven do roku 2019," říká Ševčovič.

Transadriatický plynovod (TAP) má dopravovat zemní plyn z velkého ázerbajdžánského ložiska Šach Deniz do Itálie a dále do Evropy. Navazuje na ázerbajdžánskoturecký projekt Transanatolského plynovodu (TANAP). Ten vede přes Gruzii do Turecka a Řecka a z Albánie pokračuje pod mořem do Itálie, kdo by měl být napojen na evropský systém rozvodu zemního plynu.

Podle původního projektu měla kapacita TAP v první etapě dosáhnout 10 milionů krychlových metrů plynu při nákladech 1,5 miliardy eur.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
7611

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2014