AUDIATUR ET ALTERA PARS:

Jan Kavan reaguje na opakované obviňování z "nezákonného" vývozu zbraní

17. 12. 2014 / Jan Kavan

čas čtení 1 minuta

Před časem jsem byl někým dotázán na informaci, že jsem v roce 2000 povolil panu Bernatíkovi vyvézt zbraně do Konga, které bylo tehdy pod embargem EU. Tuto informaci poměrně pravidelně zveřejňuje již od roku 2005 redaktor Kedroň, tehdy především v HN, dnes v Lidovkách a jinde. Vždy s informací, že jde o dosud nikdy nezveřejněné dokumenty MZV.

Tyto dokumenty, pokud vím, byly ukradeny ze sejfu MZV v roce 2005 (ministrem zahraničí byl tehdy Cyril Svoboda) a dotyčný vysoký úředník je poskytl právě zmíněnému redaktorovi. Ten je používal především pro útoky na mě a na Hynka Kmoníčka, který byl tehdy mým náměstkem a měl tuto problematiku na starosti a dnes je ředitelem zahraničního odboru v KPR. Dnes stejný redaktor prostřednictvím Kmoníčka používá tyto informace jako útok na prezidenta Zemana.

Jen stručně, neboť Hynek Kmoníček na tyto hlouposti již několikrát reagoval a situaci popsal. Bernatíkova firma konzultovala MZV v souvislosti se svou zamýšlenou žádostí, pak formálně požádala o vývoz do Zimbabwe, což jí bylo povoleno.

V roce 2000 jsme nebyli v EU, a tedy stejně její embargo na nás neplatilo. na Zimbabve žádné embargo nebylo. Embargo OSN z roku 1993 se týkalo bývalého prezidenta Mobutua a jeho "armed groups" a nikoli prezidenta Kabily a oficiální konžské armády.

Takže i kdybychom to povolili tenkrát do Konga, bylo by to legální, stejně jako to kdysi zajistil v roce 1995 A.Vondra. Jenomže za nás nic do Konga vyvezeno nebylo, tedy žádné zbraně.

Spíše by bylo zajímavé se ptát jak je možné, že z MZV unikají utajené dokumenty a zda se tímto únikem vůbec někdo někdy zabýval. Nebo se zeptal redaktora Kedroně, kdo mu ty dokumenty poskytl.

0
Vytisknout
10403

Diskuse

Obsah vydání | 19. 12. 2014