Třetinu vojáků v jemenské válce tvoří děti

15. 4. 2015

čas čtení 1 minuta

Od počátku saúdské intervence do jemenské války zahynulo přes 600 osob. Třetinu "živé síly" v tomto konfliktu přitom tvoří dětští vojáci, které obě strany konfliktu běžně rekrutují, uvádí UNICEF. A mnoho dalších je vystaveno válečným traumatům v roli bezmocných obětí.

Za proíránské Húsie bojují i desetiletí chlapci. Jemenská kultura je hluboce zakořeněna v kmenových tradicích a je běžné chopit se zbraně v mladém věku.

Podle OSN je Jemen jednou z osmi zemí světa, do jejíž armády jsou oficiálně začleněny děti. Podle organizace Save the Children se válka tak či onak dotkla poloviny všech chlapců starších 12 let.

Někteří se účastní bitvy o Aden. Lékaři informovali list Telegraph, že ulice jsou pokryty jejich těly. Další padají do zajetí. Obyvatelé Adenu líčí, jak jsou dětští vojáci nakládáni do aut. "Většina jich neví, co dělají - tvrdí, že jejich pán jim řekl, že půjdou do nebe," popisuje situaci Intsar Sanan, lidskoprávní aktivista.

Ačkoliv jemenský konflikt vyrůstá ze složitého propletence lokálních sporů, změnil se ve válku přes prostředníky mezi regionálními mocnostmi Saúdskou Arábií a Íránem, který podporuje povstalecké Húsie.

Írán veřejně vstoupil do konfliktu minulý týden, když k jemenským břehům vyslal válečné lodě a Saúdy vedené nálety označil za "zločin" a "genocidu".

Lidskoprávní organizace kritizují všechny strany konfliktu, který má zničující dopady na civilisty. Již před válkou bylo přes 60 % obyvatel závislých na humanitární pomoci. Nyní dochází jídlo a palivo.

Děti, které nejsou do války přímo zataženy, usínají za výbuchů granátů a bomb a vykazují známky psychického traumatu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7926

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2015