Česká organizace, šířící ve společnosti hate speech, vyvolala incident v Olomouci

30. 5. 2015

čas čtení 2 minuty

Šéfredaktor Olomouckého deníku Martin Dostál konstatoval:

"Vážení čtenáři, jelikož jsem incident viděl na vlastní oči, dovolím si k němu napsat pár slov.

1) Nebylo to zdaleka tak dramatické, jak líčí "kolegové" z jiných médií. Skupina arabských studentů, kteří v Olomouci normálně fungují a nikdy s nimi nebyl žádný problém, vyjádřila zcela pochopitelně svůj nesouhlas s xenofobní peticí. K pošťuchování (ano, nebyl to žádný útok) došlo až po provokacích iniciátorů petice.

2) Jestli mě něco znepokojilo, bylo to chování iniciátorů petice. Paní, co celou dobu stála u petičního stánku a píše tady do naší diskuze, najednou hystericky běhala a křičela (na adresu studentů): "Proboha, kde se tady ti lidi vzali, my je tady nechceme." Daleko větší znepokojení ve mě ale vyvolala organizovanost celé petiční akce, na náměstí působilo hned několik aktivistů skupiny Islám v ČR nechceme, měli jej rozdělené na zóny a cíleně vyvolávali v lidech paniku. V několika těchto lidech jsem poznal někdejší (a zřejmě stálé) sympatizanty nacismu a adorovatele Adolfa Hitlera (neonacistickou scénou v České republice jsem se dlouho zabýval a její aktéry znám, několikrát jsem proti nim svědčil u soudu).

3) Výrok o otrocích jsem neslyšel. Většina studentů mluvila v arabštině, nevím, jestli bylo na místě tolik kovaných arabistů, aby jejich komunikaci dokázali přeložit. Zato jsem slyšel slova organizátorů petice "jak by s tímto plevelem rychle zatočili a že existuje jen jedno řešení".

4) Chápu znepokojení lidí z faktu, že Česká republika bude přijímat uprchlíky z arabských zemí, nicméně se jedná o marginální číslo. Ve skutečnosti podobný počet uprchlíků přijímáme každý rok a nikdy o tom nikdo nemluvil, protože to nikdy nebyl žádný problém. Lidé bděte, ale nenechávejte se zmanipulovat.

Martin Dostál, šéfredaktor Olomouckého deníku

0
Vytisknout
20991

Diskuse

Obsah vydání | 2. 6. 2015