Sturgeonová: Jestli odejde Anglie z EU, Skotsko bude požadovat nezávislost

2. 6. 2015

čas čtení 4 minuty

"Kromě toho, že jsme otevřeni vůči lidem z Evropské unie, Skotsko také uznává svou povinnost vůči uprchlíkům. Jsme přesvědčeni, že všechny členské země EU mají roli při tom, aby pomohly osobám, které uprchly před konfliktem a pronásledováním a přišly přes Středozemní moře do Itálie a Řecka. Proto skotská vláda naléhá na Velkou Británii, aby se plně účastnila navrhovaných akcí Evropské unie, jako je přesun uprchlíků a jejich přijetí do země - a proto jsme dali jasně najevo, že Skotsko je ochotno přijmout férový podíl uprchlíků."

"Není nic rozporného na tom, že nezávislé země uznávají svou provázanost s jinými a jsou ochotny sloučit s nimi svou suverenitu k oboustrannému prospěchu. Tak tomu je v současném světě. Myslím, že přijímáme myšlenku sdílené totožnosti. Víme, že můžete být zároveň Skot i Brit, Skot i Evropan, Skot i Polák i Skot a Pákistánec. "

Šéfka skotských nacionalistů Nicola Sturgeonová varuje, že pokud Anglie bude hlasovat pro odchod z EU, požadavek Skotů na druhé referendum o nezávislosti bude nezastavitelný

Šéfka skotských nacionalistů v úterý v Bruselu ve svém projevu v European Policy Centre varovala, že pokud by Londýn vyčlenil Skotsko z Evropské unie proti jeho vůli, vznikne ve Skotsku "nezastavitelné hnutí" požadující druhé referendum o skotské nezávislosti. Odchod Británie z EU by ve Skotsku podle Sturgeonové vyvolal "vlnu hněvu" a "silnou protireakci".

Sturgeonová v Bruselu zdůraznila radikálně odlišný postoj, jaký zaujímají skotská a londýnská vláda vůči Evropské unii. Sturgeonová zdůrazňuje, že si Skoti uvědomují obrovský prospěch, jaký jim plyne z členství v EU, včetně obrovského prospěchu, který Skotsku přineslo 171 000 občanů, kteří žijí v pětimilionovém Skotsku, avšak pocházejí z jiných zemí Evropské unie.

Sturgeonová dodala: "Průzkumy veřejného mínění ve Skotsku opakovaně ukazují velkou podporu pro členství v EU. Proto navrhujeme dvojí hlasování, což by znamenalo, že odchod Británie z Evropské unie by byl možný pouze, pokud by s tím samostatně souhlasily všechny čtyři národy obývající Británii. Tak by Skotsko nemohlo být donuceno opustit EU proti své vůli.

Sturgeonová také konstatovala, že skotská vláda bude požadovat, aby v britském referendu o případněm odchodu Británie z EU směli tak jako v loňském skotském referendu o nezávislosti hlasovat i šestnáctiletí a sedmnáctiletí občané. Dodala:

"Je pro nás nepochopitelné, že londýnská vláda navrhuje pro referendum o EU dát volební právo jen třem dalším zemím EU - Irsku, Maltě a Kypru, nikoliv však ostatním 24. Odpírat jim právo rozhodovat o otázce, která se jich přímo týká, je neférové, nedemokratické a neospravedlnitelné."

"Není nic rozporného na tom, že nezávislé země uznávají svou provázanost s jinými a jsou ochotny sloučit s nimi svou suverenitu k oboustrannému prospěchu. Tak tomu je v současném světě. Myslím, že přijímáme myšlenku sdílené totožnosti. Víme, že můžete být zároveň Skot i Brit, Skot i Evropan, Skot i Polák i Skot a Pákistánec."

Sturgeonová také zdůraznila, že Skotsko plně podporuje Evropskou konvenci o lidských právech a konstatovala, že "je neuvěřitelné", že by nějaká evropská vláda chtěla od ní odstoupit, a požadovala, aby Británie více začala pomáhat uprchlíkům ve Středozemí.

Dodala: "Kromě toho, že jsme otevřeni vůči lidem z Evropské unie, Skotsko také uznává svou povinnost vůči uprchlíkům. Jsme přesvědčeni, že všechny členské země EU mají roli při tom, aby pomohly osobám, které uprchly před konfliktem a pronásledováním a přišly přes Středozemní moře do Itálie a Řecka. Proto skotská vláda naléhá na Velkou Británii, aby se plně účastnila navrhovaných akcí Evropské unie, jako je přesun uprchlíků a jejich přijetí do země - a proto jsme dali jasně najevo, že Skotsko je ochotno přijmout férový podíl uprchlíků.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6291

Diskuse

Obsah vydání | 4. 6. 2015