Řecko poslalo na ostrov Kos velkou výletní loď pro řešení uprchlické krize

13. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Youseff, devětadvacetiletý syrský bankéř, kritizoval nedůstojný proces registrace poté, co byl brzo ráno ve čtvrtek ze stadionu propuštěn. "Mám univerzitní titul v oboru účetnictví a MBA," řekl. "Je to ostudné, že s námi takto zacházejí."

Řecká vláda si objednala velkou výletní loď, kterou vyslala k ostrovu Kos ve snaze vyřešit tamější uprchlickou krizi, když více než 2000 syrských uprchlíků bylo zamčeno na tamějším sportovním stadionu bez vody, jídla a záchodů.

Zábavní loď, na niž se vejde 2500 osob, bude fungovat jako registrační středisko pro uprchlíky. Řečtí činitelé doufají, že to zrychlí proces registrace asi 7000 uprchlíků, kteří čekají na registraci na ostrově Kos poté, co tam přepluli z Turecka.

S tímto řešením přišla řecká vláda po katastrofálním pokusu registrovat uprchlíky na starém stadionu v úterý a ve středy, kdy tam byli v pětatřicetistupňovém vedru uzamčeni uprchlíci po dobu delší než 12 hodin bez vody, jídla či přístupu na záchod. To vedlo k tomu, že uprchlíci začali omdlévat, jeden každých patnáct minut.

Ve čtvrtek ráno za úsvitu byli poslední uprchlíci konečně ze stadionu propuštěni, ale někteří byli zraněni po potyčkách, k nimž došlo ve středu mezi zmatenými uprchlíky a panikařícími policisty.

Youseff, devětadvacetiletý syrský bankéř, kritizoval nedůstojný proces registrace poté, co byl brzo ráno ve čtvrtek ze stadionu propuštěn. "Mám univerzitní titul v oboru účetnictví a MBA," řekl. "Je to ostudné, že s námi takto zacházejí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6452

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015