Čína ve čtvrtek napotřetí devalvovala yuan

13. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Čína se pokusila uklidnit obavy, že její měna bude dál padat, tvrzením, že yuan je prý nyní po třetí devalvaci "blízko své tržní hodnotě". Opakované devalvace čínského yuanu za poslední tři dny vyvolaly obavu, že vznikla měnová válka, pokud druhé vlády budou na devalvaci yuanu reagovat devalvací vlastních měn.

"Neexistují žádné důvodu pro trvalou a podstatnou devalvaci," řekl náměstek guvernéra čínské ústřední banky Zhang Xiaohui na tiskové konferenci ve čtvrtek. Zhang zdůraznil, že po dvou dnech devalvací je nyní yuan "blízko své tržní hodnotě".

Čína ve čtvrtek devalvovala yuan už napotřetí poté, co překvapivá devalvace její měny tento týden znejistila světové trhy. Ústřední banka v Číně určila kurs yuanu vůči dolaru jako 6,4010 yuanu za 1 americký dolar, což je pokles od středy o další 1,11 procent.

V úterý yuan poklesl o 1,9 procent po překvapivé změně čínské měnové politiky, kdy se Peking vyjádřil, že zamýšlí učinit yuan "více tržně orientovaným". Poklesl dále ve středu i ve čtvrtek, celkem o 3,1 procenta.

Šok z devalvací se rozšířil finančními trhy a způsobil pokles akcií a asijských měn. Avšak po ujištění z čínské centrální banky, že Čína další devalvace neplánuje, akcie v Asii zase vzrostly.

Pokles yuanu je malý ve srovnání s fluktuacemi měn na volném trhu. Avšak po deseti letech trvalého, pevného kurzu změna poděsila finanční trhy a hrozila vyvolat politické napětí mezi Čínou a Evropou a Čínou a USA.

Američtí analytikové obvinili Čínu, že vyváží "deflační tlak".

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7904

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015