De Maiziere: Německo se s přílivem uprchlíků dokáže vyrovnat. Polovina pochází z Balkánu.

14. 8. 2015

čas čtení 1 minuta

Německý ministr vnitra Lothar de Maiziere označil útoky na ubytovny žadatelů o azyl za "nepřijatelné" a "nehodné" Německa. Vyjádřil také jistotu, že se Německo dokáže vyrovnat s bezprecedentní vlnou migrantů.

Ministr včera spolu s brandenburským premiérem Dietmarem Woidkem navštívil tábor v Eisenhüttenstadtu. Při té příležitosti odsoudil protesty proti azylantům i útoky na ně.

Útoky označil za "nepochopitelné, nepřijatelné a nehodné naší země". Slíbil také, že úřady uplatní proti pachatelům přísné tresty podle zákona.

Ačkoliv počet žadatelů o azyl přesáhne dříve odhadovaných 400 000, ministr je přesvědčen, že to Německo zvládne. "Klíčové je, abychom rozlišili mezi těmi, kdo potřebují ochranu a těmi kdo ne," dodal ministr.

Upozornil také, že téměř polovina žadatelů pochází z Balkánu, zejména ze Srbska a Albánie, kde neprobíhá žádný významný ozbrojený konflikt.

To je, dodal ministr "nepřijatelné a je to hanba pro Evropu." "Zde v Eisenhüttenstadtu je největší skupina uprchlíků ze Sýrie, ale druhá a třetí země jsou Srbsko a Albánie." V současnosti dostává v Německu azyl méně než 1 procento žadatelů z Balkánu. Vláda Angely Merkelové nechává vysílat v balkánských zemích v televizi inzeráty, varující, že lidé z těchto zemí opouštějící je z hospodářských důvodů nemají téměř žádnou šanci dostat v Německu politický azyl.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6340

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2015