Princip kolektivní viny bychom neměli uplatňovat ani na voliče buranských demagogů

22. 4. 2016 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


V roce 1992 volební štáb George H. W. Bushe rozhořčeně vypouštěl do světa zprávy, že buran z Arkansasu přece nemůže řídit Spojené státy. Letos buranova manželka, tedy Hillary Clintonová, jako jediná mezi zbylými reálnými kandidáty na prezidentský úřad patří zcela nepochybně k politickému establishmentu. Už proto bychom myslím měli být opatrní při hodnocení toho, kdo koho v politice doopravdy podporuje.


Donald Trump je fakticky především první americký antiglobalizační kandidát na prezidenta. Globalizace americkým zaměstnancům od poloviny 70. let postupně přinesla dlouhodobou stagnaci reálných příjmů, přesun pracovních míst do zahraničí a konkurenci na pracovním trhu s materiálně nepříliš náročnými ilegálními přistěhovalci. A politická třída napříč stranami soustavně opakuje, že jen takto je to správně. Člověk ale přece nemusí být rasista, aby se mu právě zmíněné věci nepozdávaly. Jde ovšem o jinou záležitost, řešíme-li otázku, zda se voličům Donalda Trumpa skutečně podařilo pochopit podstatu problémů, kterým čelí.

Trumpovi příznivci jsou en bloc především stoupenci politiky resentimentu ZDE. Rasisté se mezi nimi jistě vyskytují poměrně hojně, nelze však šmahem tvrdit, že všichni trumpisté jsou rasisty. Za prvé je to velmi nepřesné - a za druhé jde o uplatňování principu kolektivní viny, jenž znamená obecnější případ přístupu, jaký je ztělesněn mimo jiné právě v rasismu...

Trumpisty - nebo když na to přijde i zemanisty - lze zkoušet chápat, aniž by s nimi člověk na vteřinu přestal nesouhlasit. Můžete tvrdit, že takové osoby se dopouštějí minimálně vážné chyby v úsudku, a také chovat silné pochybnosti o přístupu, který resentimentu obětuje civilizační zásady. Ale všechny označit za rasisty? Může si být někdo jist, že podstatné části elektorátu jsou skutečně rasistické? Pokud najdu nějaké černé rasisty podporující Baracka Obamu (a dlouho je hledat nemusíte), získávám snad právo tvrdit, že Obamu volí rasisté?

Donald Trump je buranský demagog se spoustou provinciálních maloměšťáckých předsudků, projevuje se jako xenofob a islamofob. Ani to ovšem neznamená, že všichni, kdo ho z hněvu na arogantní politickou třídu chtějí volit, jsou sami xenofoby a islamofoby, natož pak rasisty.

Trump i Zeman mají velikou zásluhu na rehabilitaci tematiky a stylu hospod osmé cenové skupiny před zavírací hodinou ve vrcholové politice. Touto rehabilitací se jim však podařilo elektrizovat dlouhodobě frustrované voliče bezesporu (a velmi bohužel) mnohem efektivněji, než dekády trvajícím tvrdošíjným opakováním levičáckých hesel o zločinném neoliberalismu. Sám neznám zřejmě nikoho, kdo právě to dokáže rozeznat a současně by měl radost. Nicméně jednoduše označit trumpisty rasistickou nálepkou znamená zvolit snad až trumpovsky primitivní přístup, jak se s fenoménem Trump vypořádat (či spíše jak s ním vyběhnout).

0
Vytisknout
8267

Diskuse

Obsah vydání | 26. 4. 2016