Internetový deník Echo 24 primitivně manipuluje článkem BBC

Zlý sen o mediální negramotnosti, digitálních stopách a unáhlených interpretacích

23. 5. 2016 / Bohumil Kartous

čas čtení 3 minuty

Nejprve se z ní stala hvězda internetu, když se s hidžábem na hlavě vyfotila s pozadím tvořeným transparenty protimuslimské demonstrace vlámských xenofobů. Jen pár dnů na to je globálně opovrhována za své antisemitské výroky, které ve svém teenagerském věku zveřejnila na sociálních sítích. Z oslavy "radosti a míru" se mrknutím digitálního oka stal další "skálopevný" důkaz pro ty, kdo by místo Židů raději vyhladili muslimy. Že to celé vzniklo jako mediální "hype", zbytečně a oboustranně přehnanými, významově nadopovanými interpretacemi zkreslené simulakrum, si už nikdo neuvědomuje.

Následky jsou dost děsivé. Nebýt nápadu, který byl i na Britských listech adorován jako "spontánní projev mladé ženy, příslušnice generace Y", mohlo být trochu klidněji. Že šlo o spontaneitu je pravděpodobné, že šlo o cokoliv více už ne. Mladá žena, evidentně naprosto hodnotově, postojově a intelektuálně povrchní, ostatně takových je ve věku 22 let pravděpodobně velká většina, se skutečně zachovala jako představitelka generace Y, se všemi atributy, které to nese.

Žel si v okamžiku, kdy pořizovala fotografii a učinila ji na chvíli předmětem globálních diskusí, pravděpodobně už dávno nepamatovala, že ještě před dvěma roky - asi stejně "spontánně" - na internetu publikovala xenofobní, nenávistné výroky. Pravda, generace Y žije rychle a něco jako digitální stopa jí dochází teprve tehdy, když ji někdo digitálně oživí. 

Svou spontaneitou nejprve nadchla ty, kdo v každém takovém úkazu vidí důkaz o hluboce zakořeněné touze po míru a radosti mezi lidmi různých věr a etnik. Hned nato nadchla ty, kdo zase vidí i v pohybu mraků na nebi důkazy o hluboce zakořeněné nenávisti, které mezi lidmi různých věr a etnik existuje.

Nebylo to ani jedno, ale nyní už je pozdě to zvrátit. Lež a nenávist zase jednou vítězí nad pravdou a láskou, byť skutečnost je úplně někde jinde. Češi se navíc mohou v internetovém deníku Echo 24 dočíst zcela idiotsky a manipulativně zkreslený výrok o tom, co vlastně mladá žena na svém profilu v minulosti zveřejnila. Posuďte sami:

Citát BBC: "Hitler didn't kill all the Jews, he left some. So we know why he was killing them."

Překlad: "Hitler nezabil všechny židy, nějaké nechal. To proto, abychom věděli, proč je zabíjel."

Překlad Echo 24: "„Hitler se nezbavil všech Židů, pár jich nechal. A to proto, abychom my teď věděli, proč je zabíjet.“

Kdosi v Echo 24 pod zkratkou "nel", kdo se ani neobtěžuje odkázat na originální text, si prostě řekl, že by ta skutečnost mohla být ještě trochu barvitější. Skvělá vizitka tohoto mediálního projektu...

V době, kdy stačí deset vteřin, aby se zcela změnil obraz světa, by neškodilo nechávat si více času na úvahu nad tím, jaký ten obraz vlastně je...

0
Vytisknout
8293

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2016