Britský bulvární tisk je šokován: Sarkozy požaduje přesunutí uprchlického tábora v Calais do Británie

30. 8. 2016

čas čtení 1 minuta

Nová britská konzervativní ministryně vnitra Amber Rudd pocestuje v úterý do Paříže k jednání se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem uprostřed rostoucí kontroverze ohledně francouzsko-britské dohody o pohraničních kontrolách.

Podle tzv, dohody z Le Touquet mají britští imigrační úředníci právo prověřovat dokumenty osob, které chtějí cestovat do Británie, už na francouzském území v Calais a Francouzi smějí dělat totéž v Doveru.

Avšak někteří francouzští politikové nyní tvrdí, že toto ustanovení podporuje existenci uprchlického tábora v Calais, kde žijí tisíce uprchlíků v zoufalých podmínkách.

Bývalý francouzský prezident Nicolas Sarkozy se vyjádřil: "Požaduji otevření centra v Británii, které by zpracovávalo žádosti uchazečů o azyl v Británii, aby Británie mohla dělat práci, která se jí týká. Tábor 'Džungle' by neměl být v Calais ani nikde jinde, protože tohle je republika a ti, kteří tady nemají právo být, by se měli vrátit do své země."

Prezident regionu kolem Calais, Xanier Bertrand také požaduje ukončení této dohody. Řekl v pondělí v rozhlase BBC, že současné ustanovení by mělo být nahrazeno sérií "hotspotů", kde by uprchlíci mohli rovnou zažádat o azyl v Británii.

"Není možné tady lidi udržovat bez nové dohody mezi oběma vládami," řekl Bertrand.

Před hlasováním v referendu o brexitu varoval David Cameron, že dohoda z Le Touquet by mohla být ohrožena. Současný francouzský prezident Hollande ji podporuje, ale je ve Francii silně nepopulární a příští pravicový prezident by ji mohl rázně zrušit, ještě předtím, než Británie odejde z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6359

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2016