Babišova Mladá fronta Dnes šíří nepodloženou a nebezpečnou dezinformaci

31. 8. 2016 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty



Deník Mladá fronta Dnes, jenž se dlouhodobě prsí svým údajným celospolečenským renomé, vydal dne 30. srpna otvírák, jehož titulek hlásá: „Imám: Zavádíme v Česku islámský soud“ ZDE. Autor textu Václav Janouš patrně netuší, že článek s tímto titulkem jednoduše nemůže postavit na tvrzení bývalého pražského imáma, které navíc pronesl téměř před šesti lety, jelikož tak do české společnosti, již notně nasáklé chronickou islamofobií, pouští další z mnoha dezinformací o islámu.

Lidé mají tendenci věřit novinových titulkům, aniž by četli celý článek. Jinak řečeno - titulky prostě táhnou a plní kasu. Pokud údajně nejserióznější deník v ČR vydá nepodloženou dezinformaci o tom, že se v České republice, kde žije 10 až 20 tisíc muslimů (0,1 až 0,2 procenta české populace) ZDE, de facto začíná zavádět islámský soud, automaticky se tak řadí ke konspirátorským webům. Připočtěme k tomu všeobecně panující nevoli vůči islámu a muslimům u nás a máme tu věru třaskavou směs.

Autor uvedeného článku Václav Janouš se vedle mnou již zmíněných přešlapů dopouští dalších novinářských faux pas. Reportér na podporu svého tvrzení kupříkladu cituje bývalého muslima Lukáše Lhoťana, který v nedávné minulosti koketoval s českými islamofoby sdruženými v obskurním hnutí Islám v ČR nechceme, a je tudíž jako informační zdroj značně nedůvěryhodný. Lhoťan mimo jiné tvrdí, že bývalý pražský imám Samer Shehadeh schvaloval útoky Londýně v roce 2005. Takové prohlášení se mi nepodařilo dohledat, nicméně jsem narazil na Shehadeho videoposelství, v němž odsuzuje nedávné teroristické útoky v Bruselu ZDE.

Dalším novinářským selháním Václava Janouše je skutečnost, že autor článku nezískal vyjádření samotného Shehadeha, i když se o to pokoušel. Těžko pak ale může svůj text nazvat „Imám: Zavádíme v Česku islámský soud“, čímž čtenářům sugeruje, že s dotyčným imámem hovořil.

Janouš bývalému pražskému imámovi rovněž vyčítá jeho nedávný vzkaz českým muslimům, aby se neúčastnili společné mše s křesťany, která se uskutečnila 10. srpna v Praze. Ano, na to má jistě právo, a Shehadehovo stanovisko je bezesporu problematické, nicméně není natolik skandální, jako celá řada výroků českých islamofobů, počítaje v to jak Martina Konvičku, tak Miloše Zemana.

Jestliže Shehadeh již nějaký čas skutečně nabádá k vytvoření islámských soudů v České republice, což v rozhovoru s Janoušem na jiném místě ve vydání MfD z 30. srpna připouští odborník na extrémismus Miroslav Mareš, zůstává na bezpečnostních orgánech, aby posoudily závažnost těchto aktivit. Ostatně české tajné služby mají Shehadeha a činnost jeho spolupracovníků v hledáčku již delší dobu.

Na třetí straně listu, kde článek pokračuje, jsou hluboko v textu pohřbeny poznatky českých tajných služeb o muslimské komunitě v ČR. Dovídáme se, že muslimská scéna v tuzemsku je prozatím klidná: „Čeští muslimové si nepřejí vyvolávat žádné střety či násilí, respektují zákony a na protimuslimské akce nijak neodpovídají. Sympatie k radikálním postojům byly zaznamenány pouze u několika z nich. Vazby na zahraniční islamistická uskupení ale nikdo z nich neměl.“ To je velice zásadní informace, která však s bombastickým titulkem samotného článku ostře kontrastuje. Poctivý reportér, jímž Janouš očividně není, by takto při psaní textu v žádném případě nepostupoval.

Hrozí-li radikalizace české muslimské komunity, mohu k ní značnou měrou dospět nejen konspirátorské weby či paranoidní výstřelky konvičkovců a dalších islamofobů, ale i práce údajně seriózních periodik, jakým je i Babišova Mladá fronta Dnes.

0
Vytisknout
10831

Diskuse

Obsah vydání | 2. 9. 2016