Theresa Mayová se zřejmě postavila na stranu ultrapravice

1. 9. 2016 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Ekonomický komentátor Paul Mason nedávno poukázal na to, že britská Konzervativní strana byla historicky vždycky na straně "kapitalistů" a velkopodnikatelů a vždycky hájila jejich zájmy. Nyní se, jak se zdá, situace výrazně mění, protože big business v Británii potřebuje, aby Británie zůstala v Evropské unii a měl přístup na jednotný evropský trh. Vzhledem k tomu, že až 80 procent britského sektoru služeb potřebuje přístup do Evropy, a britský finanční sektor, který může fungovat jen potud, pokud bude mít tzv. evropské "passporting", tedy pravomoci globálně obchodovat s eurem, likvidace těchto výsad by měly naprosto drastický dopad na britskou ekonomiku.

Ve středu během zasedání britské vlády ve svém letním sídle Chequers však Mayová zdůraznila, že pro její vládu nebudou ekonomické ohledy prioritní, ale prioritou pro ni bude omezení imigrace z EU.

Za takových podmínek Británie ztratí přístup na jednotný evropský trh.

Je určitá - malá - pravděpodobnost, že Mayová se za fundamentalistické stoupence brexitu ve své vládě, za Johnsona, Daviese a Foxe, postavila jen formálně, dala jim volnou ruku, ať ukáží, co budou umět vyjednat - a že dál bude jednat, až vyjde najevo, že nevyjednají nic a že jejich strategie bude pro britskou ekonomiku katastrofální.

Jak v deníku Guardian upozorňuje komentátorka Jackie Ashley, pravděpodobnější však je, že Mayová přijala ultrapravicovou euroskeptickou agendu. Britská Labouristická strana je totiž naprosto rozložena a vůbec nefunguje jako opozice. Mayová se především musí bát ultrapravicových maniaků ve své vlastní straně, to je pro ni nebezpečná opozice, a nyní se zdá, že zcela přijala jejich agendu.

"Dokud nezačnou mít na britskou ekonomiku dopad nové pohraniční tarify, dokud nezačnou finanční firmy, jimž budou odepřena práva tzv. "passporting", odcházet z londýnské City do jiných evropských měst, dokud nebude jasné, že Británie ztrácí podstatné mezinárodní investice, do té doby nebude jasné, co odchod Británie z EU znamená pro dlouhodobou britskou prosperitu. Vyhlásit, že brexit byl pro Británii triumfem, je jako se radovat nad tím, že jsme první po 100 metrech patnáctikilometrového přespolního běhu," píše Ashleyová. "Pokud se britská ekonomika před volbami v roce 2020 propadne, bude ultrapravice v Konzervativní straně zdiskreditována."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8595

Diskuse

Obsah vydání | 5. 9. 2016