Rusko odstupuje od smlouvy s USA o využití plutonia z jaderných hlavic. Klade si řadu kategorických podmínek pro obnovení její platnosti

3. 10. 2016

čas čtení 1 minuta


Ruský prezident předložil Státní dumě ke schválení dokument, kterým Ruská federace pozastavuje platnost smlouvy s USA o využití plutonia ze starých jaderných hlavic.


Moskva uvedla, že se může ke smlouvě vrátit, pokud Washington zruší Magnitského zákon a všechny další sankce a vyplatí kompenzace, a dále pokud omezí vojenskou infrastrukturu v zemích NATO.

Pozastavená dohoda byla podepsána 29. srpna 2000. Určuje možnosti využití plutonia ze starých jaderných zbraní Ruska a USA, zejména formou přepracování na palivo jaderných reaktorů, přepracování na vojensky nevyužitelný materiál a také umístění hluboko pod zemí. Předpokládalo se, že každá ze stran takto zlikviduje 34 tun plutonia.

Nyní Rusko platnost smlouvy pozastavuje. Jako podmínky obnovení platnosti si stanoví zrušení Magnitského zákona, který zakázal vstup do USA 18 členům ruské vládnoucí elity, zákona o podpoře Ukrajiny, zrušení všech sankcí a vyplacení kompenzací za ně i za náklady vzniklé ruskými protisankcemi, omezení vojenské infrastruktury a vojenských kontingentů USA v členských zemích NATO, které do organizace vstoupily po 1. září 2000 (Bulharsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Albánie, Chorvatsko) na úroveň z doby, kdy dohoda (ratifikovaná Ruskem teprve v roce 2011 - KD) vstoupila v platnost.

USA podle Moskvy také mají představit podrobný plán na nevratné využití plutonia.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7197

Diskuse

Obsah vydání | 6. 10. 2016