Více než 80 organizací žádá vyloučení Ruska z Rady OSN pro lidská práva

26. 10. 2016

čas čtení 2 minuty


Mezinárodní koalice humanitárních a lidskoprávních organizací vyzvala členské státy OSN, aby se ptaly, zda si Rusko může během hlasování tento týden udržet svou pozici v Radě pro lidská práva, s ohledem na jeho akce v syrské občanské válce.


Generální shromáždění OSN v pátek v New Yorku vybere nové členy Rady. Rusko, Maďarsko a Chorvatsko usilují o reprezentaci Východní Evropy - avšak prohlášení více než 80 humanitárních organizací zveřejněné v pondělí požádalo delegace členských států, aby zvážily fakt, že "akce Ruska v Sýrii stojí v ostrém kontrastu s jeho rétorickou oddaností lidským právům".

Rezoluce OSN č. 60/251 žádá ty, kdo hlasují pro členy Rady pro lidská práva, aby "vzali v úvahu příspěvek kandidátů k prosazování a ochraně lidských práv", upozorňuje prohlášení signatářů, včetně Human Rights Watch, Care International a několika syrských nevládních organizací.

Ruské použití veta v Radě bezpečnosti k zablokování příměří v Aleppu a pokračující podpora náletům ukazují, že tyto činy nejsou slučitelné "s principy a cíli Rady pro lidská práva," uvádí prohlášení.

Rusko poskytuje finanční a logistickou podporu svému spojenci Bašáru Asadovi, ale také vojenskou podporu od září 2015. Po náletech na východní Aleppo zahájených v září se znova stalo terčem sílící kritiky.

Obyvatelé a mezinárodní monitorovací organizace hlásí, že proti čtvrtmilionu obyvatel je nasazována kazetová munice vyrobená v Rusku, zakázaná podle mezinárodního práva kvůli nerozlišujícímu poškození, které působí, stejně jako napalm, bílý fosfor a protibunkrové bomby.

Řada vlád, včetně Británie, Francie a USA, obvinila Rusko z válečných zločinů kvůli náletům na zastavěné oblasti a civilní infrastrukturu, včetně nemocnic, úpravny vody, pekáren a záchranářských center, stejně jako údajnému náletu na konvoj OSN s pomocí před Aleppem během příměří 19. září. Rusko popírá, že by konvoj zasáhla jeho letadla, a tvrdí, že jeho nálety na východní Aleppo se zaměřují na teroristy, kteří používají civilisty jako živé štíty.

Rusko slibuje, že pokud bude znova zvoleno do Rady OSN pro lidská práva, bude "prosazovat dodržování svých mezinárodních lidskoprávních závazků," ale signatáři výzvy tvrdí, že pokračující spolupráce Moskvy a Damaškem toto tvrzení zpochybňuje.

"Důvěryhodnost a legitimita Rady pro lidská práva spočívají na jejích členech demonstrujících skutečnou oddanost lidským právům," uvádí se v prohlášení nevládních organizací.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6872

Diskuse

Obsah vydání | 27. 10. 2016