Proč je tolik lidí v české společnosti úplně mimo

29. 10. 2016 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Mě fascinuje, jak tolik lidí řeší své postoje a vůbec se nezajímá o analýzu reality, píše Boris Cvek. Jako by nejvíce ze všeho záleželo na tom, koho mám rád já, co si myslím já, co je podle mne správné a špatné, k jaké straně patřím atd. Ale takhle je člověk mimo realitu, je zavřený ve svém světě, vše poměřuje sebou.

Přece společnost a její fungování je nějaká realita, kterou lze analyzovat, zamýšlet se nad tím, proč jevy v ní - včetně voleb a politických střetů - probíhají tak, jak probíhají, a co se s tím dá dělat na úrovni té reality.

Je to takové to: všichni se staňme lepší, a pak bude celá společnost lepší. Jenže tohle nikdy nefungovalo, to je naprostá iluze.

Racionálně není vůbec ani možné zkoumat společenské děje optikou toho, zda je někdo mravně lepší, nebo horší, zda někdo má pravdu, nebo nikoli.

A pak ten absurdní postoj k těm, kdo na základě svého pokusu o analýzu reality řeknou, že to či ono konání je kontraproduktivní... to do světa těch lidí, posedlých svým já, vůbec nesedí, protože oni to čtou jako "jsi s námi", nebo "jsi proti nám". Šílené.

0
Vytisknout
12010

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2016