KDY SE ZMŮŽE NA TAKOVÝTO PROJEV PREMIÉR SOBOTKA?

Britský princ Charles: Rostoucí nesnášenlivost vyvolává obavy z návratu třicátých let

22. 12. 2016

čas čtení 2 minuty

Britský princ Charles varoval v rozhlase BBC, že nárůst populistického extremismu a nesnášenlivosti vůči jiným náboženským přesvědčením hrozí opakováním hrůz holocaustu.

V pořadu "Myšlenka dne" ve čtvrtek ráno princ otevřeně zaútočil proti náboženské nenávisti a požadoval, aby lidé zaujali vstřícný postoj vůči osobám prchajícím před pronásledováním.

Princ zdůraznil: "Vidíme nyní vzestup mnoha populistických organizací po celém světě, které jsou stále agresivnější vůči těm, kteří mají menšinovou náboženskou víru. Všechno to má znepokojující ozvěny temných dob ze třicátých let dvacátého století.

Generace mých rodičů bojovala a umírala ve válce proti nesnášenlivosti, děsivému extremismu a nelidským pokusům vyhladit židovské obyvatelstvo Evropy. To, že o sedmdesát let později jsme znovu svědky takového zlovolného pronásledování, je něco, čemu prostě nedokážu porozumět," řekl a dodal: "Vděčíme to těm, kteří trpěli a umírali strašlivou smrtí, abychom neopakovali hrůzy minulosti.

Princ Charles zdůraznil, že roste náboženská nesnášenlivost a to vede k nárůstu uprchlíků prchajících před pronásledováním.

"Podle OSN opustilo v roce 2015 své domovy o 5,8 milionů lidí více než v předchozím roce. Celkem je na světě ohromujících 65,3 milionů uprchlíků. Utrpení přitom nekončí, když přijdou uprchlíci hledající útočiště v cizí zemi."

Princ naléhal na posluchače, aby o nadcházejících Vánocích poslouchali, "jak se rozvíjí příběh Kristova narození, kdy Svatá rodina uprchla před násilím a pronásledováním."

Dodal: "Měli bychom také pamatovat, že když se prorok Mohammed přestěhoval z Mekky do Mediny, učinil tak, protože hledal pro sebe a pro své stoupence svobodu náboženského projevu."

Princ připomněl své setkání s jezuitským knězem v Sýrii: "Řekl mi o hromadném unášení v částech Sýrie a Iráku a vyjádřil obavu, že křesťané budou hromadně vyhnáni ze zemí, líčených v bibli. Říkal, že je docela dobře možné, že do pěti let nebudou v Iráku žádní křesťané."

Princ dodal: "Rozsahu náboženského pronásledování po světě se nevěnuje dostatečná pozornost. Ani nejde jen o útoky proti křesťanům na destabilizovaném Blízkém východě."

0
Vytisknout
7349

Diskuse

Obsah vydání | 30. 12. 2016