Francie varuje před "vážnými důsledky" přestěhování velvyslanectví USA do Jeruzaléma

16. 1. 2017

čas čtení 1 minuta


Zatímco se zástupci 70 zemí v neděli shromáždili v Paříži k rozhovorům o Blízkém východě, francouzský ministr zahraničí Jean-Marc Ayrault varoval před "extrémně vážnými důsledky", pokud USA přestěhují své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma, jak je plánováno.


Ayrault sdělil francouzským médiím, že je přesvědčen, že americký prezident Donald Trump shledá "nemožným" splnění svého kampaňového slibu.

Počátkem ledna tři američtí senátoři předložili návrh zákona zaměřený na stěhování ambasády z Tel Avivu.

Pařížská konference probíhá bez oficiální účasti Izraele, Palestinců nebo příští americké vlády. Účastníci vyjádřili přání upozornit izraelského premiéra i amerického prezidenta, že většina světa si přeje dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.

Podle návrhu rezoluce konference vyzve Izrael a Palestince k "oficiálnímu obnovení závazku k dvoustátnímu řešení". Má také prohlásit, že mezinárodní společenství "neuzná" změny izraelských hranic z roku 1967 bez dohody obou stran.

Zástupci Izraelců a Palestinců nevedli přímá jednání - a dokonce ani nepřímá - od kolapsu Američany sponzorovaných rozhovorů v roce 2014.

Izrael usadil asi 600 000 svých občanů na západním břehu Jordánu a ve východním Jeruzalémě. Tato území si nárokují Palestinci pro svůj budoucí stát. Izrael obě teritoria obsadil v roce 1967 během Šestidenní války. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyloučil návrat k hranicím z roku 1967 a mnozí z členů jeho vládní koalice oponují vzniku nezávislého palestinského státu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6861

Diskuse

Obsah vydání | 19. 1. 2017